Jultraditioner i Sydafrika

Sydafrikas flagga

Julen i Sydafrika är till stora delar influerad av den brittiska julen. Detta då Storbritannien styrde landet under många år. Samtidigt skiljer sig julen i Sydafrika mycket åt från den i Storbritannien – inte minst för att julen kommer mitt i sommaren här.

Överlag är julen av stor betydelse i Sydafrika. Skolorna är stängda och de allra flesta är lediga från jobbet. Vad man gör skiljer sig dock lite från familj till familj. Vissa åker ut i naturen och tältar, medan andra går och sjunger julvisor, vilket är väldigt populärt i framför allt de större städerna på julafton. När man är ute och tältar kanske man passar på att hugga sig en julgran, som är mycket lika de rödgranar vi brukar ha i Sverige. På julaftonskvällen brukar barnen lämna tomma julstrumpor, med förhoppningen att de ska vara fulla med julklappar dagen efter.

Juldagen och julmaten

Om barnen har varit snälla vaknar de upp till att julstrumporna är fyllda med julklappar på juldagsmorgonen. Efter julklappsöppning och umgänge med nära och kära, är det så småningom dags för julbordet.

Julbordet brukar bestå av rätter som kalkon (ibland anka), rostbiff, paj, fläskkött, ris, russin och grönsaker. Till efterrätt kan det ibland bli en Malva Pudding, vilket är en typisk sydafrikansk julbakelse. Malva Pudding är en söt bakelse fylld med aprikossylt, som ofta serveras varm med glass. Ofta brukar man äta dessa läckerheter utomhus i solen. Om vädret är riktigt bra, kanske man till och med tänder grillen.

Geseënde Kersfees! (Aafrikans)
UKhisimusi omuhle! (Zulu)

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.