Presenttips.se logo

Jultraditioner i Sydafrika

Sydafrikas flagga

Julen i Sydafrika är till stora delar influerad av den brittiska julen. Detta då Storbritannien styrde landet under många år. Samtidigt skiljer sig julen i Sydafrika mycket åt från den i Storbritannien – inte minst för att julen kommer mitt i sommaren här.

Överlag är julen av stor betydelse i Sydafrika. Skolorna är stängda och de allra flesta är lediga från jobbet. Vad man gör skiljer sig dock lite från familj till familj. Vissa åker ut i naturen och tältar, medan andra går och sjunger julvisor, vilket är väldigt populärt i framför allt de större städerna på julafton. När man är ute och tältar kanske man passar på att hugga sig en julgran, som är mycket lika de rödgranar vi brukar ha i Sverige. På julaftonskvällen brukar barnen lämna tomma julstrumpor, med förhoppningen att de ska vara fulla med julklappar dagen efter.

Juldagen och julmaten

Om barnen har varit snälla vaknar de upp till att julstrumporna är fyllda med julklappar på juldagsmorgonen. Efter julklappsöppning och umgänge med nära och kära, är det så småningom dags för julbordet.

Julbordet brukar bestå av rätter som kalkon (ibland anka), rostbiff, paj, fläskkött, ris, russin och grönsaker. Till efterrätt kan det ibland bli en Malva Pudding, vilket är en typisk sydafrikansk julbakelse. Malva Pudding är en söt bakelse fylld med aprikossylt, som ofta serveras varm med glass. Ofta brukar man äta dessa läckerheter utomhus i solen. Om vädret är riktigt bra, kanske man till och med tänder grillen.

Geseënde Kersfees! (Aafrikans)
UKhisimusi omuhle! (Zulu)

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1095 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2019

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.