Jultraditioner i Argentina

Argentinas flagga

Gemene man i Argentina tar ganska lätt på julen, åtminstone fram tills det bara är några dagar fram till julafton. Då finns det ingen hejd på julglädjen och julstämningen. Gatorna fylls av människor som är på jakt efter julgranar (gärna i neonfärger), fyrverkerier (ingen högtid i Argentina är komplett utan fyrverkerier), mat och vin. Intressant med julfirandet i Argentina är att det är så varierat. Att alla går i kyrkan är en självklarhet, men i övrigt är jultraditionerna i Argentina en salig blandning av seder som man hämtat från alla delar av världen.

Julmat i Argentina

I Argentina baseras all mat kring kött. Det är faktiskt så att argentinarna är tvåa i världen när det gäller köttkonsumtion. En genomsnittlig argentinare sätter i sig cirka 60 kg kött per år och man gör inte direkt något undantag kring julen. På julbordet finns mängder av läckerheter från både nöt och gris och fågel.

Grillat kött (asado) på ett stort fat (parrillada) är basen på julbordet. Grillad kalkon med sidfläsk och tomater samt rullad stek med olika innehåll (ninos envueltos) är andra populära julrätter. En tradition som det råder delade meningar om är dock pionono, en rulltårta med söt botten som fylls med allt möjligt. Självklart stoppas rulltårtan med olika sorters kött, men även ägg och grönsaker är vanliga ingredienser. Egentligen finns det dock inga bestämda regler – varje hemmakock lagar sin egen pionono. Bland sötsakerna till julen märks framför allt nougat (turrón).

Juldekorationer

Argentinarna är inte blygsamma av sig och det visar sig i dekorationer såväl på insidan som utsidan av husen. En del familjer väljer en mer klassisk grön gran i plast, men de flesta firar sin jul i skenet från en diskoblinkande gran i någon neonfärg. I det naturliga centrum av bostaden placerar man alltid en julkrubba. Många familjer lägger mycket tid på att få julkrubban så vacker som möjligt.

Julklappar

I Argentina är det tradition att barnen skriver brev till jultomten (Papa Noel) en tid före jul. På julaftonskvällen placerar sedan barnen skor fyllda med korn och halm vid sängen. Tanken är att jultomtens kameler, som är de som levererar julklapparna, ska få sig något att äta.

Att ge bort julklappar på juldagen är en relativt ny företeelse i många latinamerikanska länder, så även Argentina. Enligt traditionen är det nämligen på trettondagen, då de tre vise männen (los Reyes Magos) kom för att se Jesus, som barnen får sina julklappar. Självklart kan även de vuxna ge varandra presenter både vid julen och trettondagen.

Feliz Navidad!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

2 kommentarer

sebastian spåls - 2022-12-05

han andra sebastian hade en ganska bra inflikning, paneton som är julbröd/klaka tycker även jag är en viktig detalj


sebastian - 2020-12-26

mycket märkligt att ni kunde missa "paneton" julbröd/kaka. själv är jag från Argentina och denna viktiga detalj finns i både skylda smak och prisklas.


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.