Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Polen

 
 
Polens flagga

Julen i Polen handlar för de flesta om att komma ihåg varför man egentligen firar jul. Istället för att ge varandra många julklappar, frossa i mat och festa, är man generellt sett återhållsam, besöker kyrkan ofta och försöker komma ihåg den egentliga anledningen till varför julen firas. Det här stämmer givetvis inte in på alla, men i Polen märks betydligt större tendenser till detta än i andra länder.

Traditioner

I Polen är det första advent som markerar juletidernas början. Det är också då som polackerna börjar pynta, dekorera och på andra sätt förbereda hemmet inför julfirandet. Ofta kan man se människor som tvättar sina fönster från gatorna – i juletider ska hemmet vara riktigt rent.

Wigilia

Julafton kallas för Wigilia, och vanligtvis har befolkningen i Polen gått till jobbet under dagen. Julafton anses bland många vara den viktigaste dagen i julfirandet, men trots det är det en vanlig arbetsdag i landet. Istället är juldagen och annandag jul officiella helgdagar.

Wigilia inleds med att man städar i huset, tar en dusch och sätter på sig finkläderna. Den största måltiden under julen, Kolacja wigilijna, äts sedan på kvällen. Enligt traditionen får man inte börja äta förrän den första stjärnan har dykt upp på kvällshimlen. Ofta brukar barnen trängas vid fönsterkarmarna för att hitta den första stjärnan.

Maten

På julbordet serveras det tolv olika rätter, vilka sägs skänka lycka för lika många månader framåt. Enligt traditionen äts inget kött under den här kvällen. Köttätandet undviks för att minnas och hylla de djur som skötte om nyfödde Jesus i stallet. Alla måste äta, eller åtminstone smaka, på var och en av de olika rätterna. För vissa symboliserar de tolv olika rätterna även Jesus tolv lärjungar.

Som i många andra katolska länder är julafton traditionellt sett en dag man fastar på, vilket innebär att vissa inte äter någonting alls förrän solen har gått ner. Det är härifrån som traditionen om att maten får vänta tills den första stjärnan tänds kommer ifrån.

Några av de olika rätterna

Julbordet och de tolv olika rätterna är en viktig del av julfirandet i Polen. Även om man inte måste äta en portion av varje – måste man ändå åtminstone smaka på var och en av dessa rätter.

Barszcz

En av de viktigaste rätterna på bordet. Barszcz är en soppa gjord på rödbetor som alla vid bordet måste äta lite grann av. Om man verkligen inte tycker om rödbetor, går det dock bra att äta svampsoppa istället. Barszcz brukar serveras tillsammans med uszka, som är små dumplings med svamp i, eller krokiety, som är pannkakor med svamp och/eller kål.

Bigos

Bigos är en annan viktig rätt på det polska julbordet. Bigos kan ätas antingen varmt eller kallt och är gjort av kål, bacon och ibland även torkade plommon. Rätten brukar tillagas redan en vecka innan julafton, då den bara blir godare och godare för varje dag som går.

Wesołych Świąt!