Presenttips.se logo

Jultraditioner i Pakistan

Pakistans flagga

Pakistan är huvudsakligen ett muslimskt land, varför julen inte är lika utbredd här som i andra delar av världen. Även om kristna utgör en liten del av befolkningen, handlar det ändå om fem miljoner personer (totala invånarantalet överstiger 162 miljoner). De flesta kristna i landet är bosatta på landet och har det ofta ganska dåligt ställt.

Traditioner

Många kristna går på festival med jultema. Det här gäller inte bara för julen, utan även för andra kristna högtider, så som påsken exempelvis. På dessa festivaler brukar ett långt gångtåg anordnas. Gången tar flera timmar, men när pakistanierna väl kommer fram till målet (katedralen) firas julen – med råge.

Innan och under advent, brukar många pakistanier gå på spirituella seminarier som hjälper dem att förbereda sig inför julen, eller ”Bara Din” som det heter på urdu. Uttrycket ”Bara Din” är mycket populärt även bland muslimer i landet, och betyder ungefär ”stor dag”.

Precis som i många andra länder, brukar människor samlas i grupp för att gå runt till hus och sjunga julsånger för de boende. Familjen i huset brukar ge dem som sjunger något i utbyte. Ofta handlar det om pengar, som gruppen i sin tur sedan ger till välgörenhet eller till kyrkan.

Julafton

På julaftonskvällen fylls kyrkorna av pakistanier inför midnattsmässan. När midnattsmässan är över, lyser ibland fyrverkerier upp natten. Fyrverkerierna symboliserar början av juldagen, eller ”Bara Din”. Under nattens gång hinner folket med att dansa, umgås och byta julklappar med varandra.

Juldagen

På juldagen återvänder de kristna till kyrkan i sina finaste och mest färgglada kläder. Det är nu som ”Bara Din” firas, och människorna kan sitta utanför kyrkan i timmar och äta god mat och umgås med varandra. Mot kvällen samlas den närmsta familjen där särskild traditionell mat serveras.

Krismas mubarak! (Urdu)

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.