Jultraditioner i Pakistan

Pakistans flagga

Pakistan är huvudsakligen ett muslimskt land, varför julen inte är lika utbredd här som i andra delar av världen. Även om kristna utgör en liten del av befolkningen, handlar det ändå om fem miljoner personer (totala invånarantalet överstiger 162 miljoner). De flesta kristna i landet är bosatta på landet och har det ofta ganska dåligt ställt.

Traditioner

Många kristna går på festival med jultema. Det här gäller inte bara för julen, utan även för andra kristna högtider, så som påsken exempelvis. På dessa festivaler brukar ett långt gångtåg anordnas. Gången tar flera timmar, men när pakistanierna väl kommer fram till målet (katedralen) firas julen – med råge.

Innan och under advent, brukar många pakistanier gå på spirituella seminarier som hjälper dem att förbereda sig inför julen, eller ”Bara Din” som det heter på urdu. Uttrycket ”Bara Din” är mycket populärt även bland muslimer i landet, och betyder ungefär ”stor dag”.

Precis som i många andra länder, brukar människor samlas i grupp för att gå runt till hus och sjunga julsånger för de boende. Familjen i huset brukar ge dem som sjunger något i utbyte. Ofta handlar det om pengar, som gruppen i sin tur sedan ger till välgörenhet eller till kyrkan.

Julafton

På julaftonskvällen fylls kyrkorna av pakistanier inför midnattsmässan. När midnattsmässan är över, lyser ibland fyrverkerier upp natten. Fyrverkerierna symboliserar början av juldagen, eller ”Bara Din”. Under nattens gång hinner folket med att dansa, umgås och byta julklappar med varandra.

Juldagen

På juldagen återvänder de kristna till kyrkan i sina finaste och mest färgglada kläder. Det är nu som ”Bara Din” firas, och människorna kan sitta utanför kyrkan i timmar och äta god mat och umgås med varandra. Mot kvällen samlas den närmsta familjen där särskild traditionell mat serveras.

Krismas mubarak! (Urdu)

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.