Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Pakistan

 
 
Pakistans flagga

Pakistan är huvudsakligen ett muslimskt land, varför julen inte är lika utbredd här som i andra delar av världen. Även om kristna utgör en liten del av befolkningen, handlar det ändå om fem miljoner personer (totala invånarantalet överstiger 162 miljoner). De flesta kristna i landet är bosatta på landet och har det ofta ganska dåligt ställt.

Traditioner

Många kristna går på festival med jultema. Det här gäller inte bara för julen, utan även för andra kristna högtider, så som påsken exempelvis. På dessa festivaler brukar ett långt gångtåg anordnas. Gången tar flera timmar, men när pakistanierna väl kommer fram till målet (katedralen) firas julen – med råge.

Innan och under advent, brukar många pakistanier gå på spirituella seminarier som hjälper dem att förbereda sig inför julen, eller ”Bara Din” som det heter på urdu. Uttrycket ”Bara Din” är mycket populärt även bland muslimer i landet, och betyder ungefär ”stor dag”.

Precis som i många andra länder, brukar människor samlas i grupp för att gå runt till hus och sjunga julsånger för de boende. Familjen i huset brukar ge dem som sjunger något i utbyte. Ofta handlar det om pengar, som gruppen i sin tur sedan ger till välgörenhet eller till kyrkan.

Julafton

På julaftonskvällen fylls kyrkorna av pakistanier inför midnattsmässan. När midnattsmässan är över, lyser ibland fyrverkerier upp natten. Fyrverkerierna symboliserar början av juldagen, eller ”Bara Din”. Under nattens gång hinner folket med att dansa, umgås och byta julklappar med varandra.

Juldagen

På juldagen återvänder de kristna till kyrkan i sina finaste och mest färgglada kläder. Det är nu som ”Bara Din” firas, och människorna kan sitta utanför kyrkan i timmar och äta god mat och umgås med varandra. Mot kvällen samlas den närmsta familjen där särskild traditionell mat serveras.

Krismas mubarak! (Urdu)