Jultraditioner i Kenya

Kenyas flagga

Den kenyanska julen går i huvudsak ut på att umgås med sina nära och kära. Många människor reser kanske bort från staden och ut till landsbygden där den största delen av deras familjer kanske bor. Dock blir det allt mer och mer vanligt att hela familjer bor i landets större städer. Ofta är det endast under julen som stora familjer träffar varandra och umgås – på hela året. Med det sagt är julen mycket viktig i landet.

Ofta försöker man vara hemma till julafton, så att man kan hjälpa till att förbereda inför julfirandet (den största dagen under firandet i landet är den 25:e). Hus, hem och kyrkor brukar pyntas med färgglada ballonger, band, blommor, löv och dekorationer av papper. Många har en julgran, men oftast är det inte just en gran det är fråga om. Istället är det träd från cypress-släktet som brukar stå i kenyanska hem.

Juldagen

Juldagen börjar tidigt i Kenya – de flesta är nämligen vakna vid midnatt och är på midnattsmässa i kyrkan. Midnattsmässan är en gudstjänst som vanligtvis är fylld av julvisor, dikter, dans och julspel. Efter midnattsmässan är det få som går och lägger sig – det är nämligen nu som festen börjar.

Många sover inte över huvud taget den här natten. Istället festar man med vänner, familj och släkt under timmarna som följer. De som inte har somnat av allt festande kanske går på ytterligare en gudstjänst på juldagsmorgonen.

Efter att ha vilat upp sig under juldagen, är det dags för julmaten, som ofta serveras grillat. Det som grillas kan vara get, får, kyckling eller andra typer av kött. Det här brukar sedan ätas med ris och ett slags tunnbröd. Hur julmaten ser ut mer exakt skiljer sig dock åt mellan olika stammar. Många stammar har sina egna särskilda julrätter som de äter under juldagen. Den här stora måltiden kallas för nyama choma. Firandet fortsätter dagen efter, under Boxing Day, som även den är en officiell helgdag i landet.

Heri ya Krismasi!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.