Jultraditioner i Etiopien

Etiopiens flagga

Många av de kristna i Etiopen tillhör den ortodoxa kyrkan, och använder därför den julianska kalendern när det kommer till religiösa högtider. Således firar man i Etiopen jul den 7:e januari, istället för den 25:e december som är brukligt i de flesta andra länder.

Julfirandet i Etiopen är på många sätt likt hur det ser ut i andra kristna delar av världen. På Ganna (som julfirandet kallas i landet), går man till kyrkan för en gudstjänst, umgås med nära och kära och äter mycket god mat. Just den goda maten har etioperna väntat på – de flesta brukar fasta hela dagen innan (6:e januari).

Traditioner

Många traditioner är lika dem vi har i västvärlden – men det är också mycket som skiljer sig åt. Här läggs till exempel en extra tonvikt på klädseln. Medan vi i Sverige kanske tar på oss en skjorta eller fintröja, tar etiopierna fram sina traditionella klädesplagg. Samtidigt är julen en tid för aktiviteter. Till exempel brukar männen och pojkarna spela Ganna (samma namn som för julfirandet), vilket är en sport som spelas med en klubba och en rund boll av trä. Sporten påminner på många sätt om bandy.

Kläder

Vid skymning på Ganna, tar man på sig sina traditionella klädesplagg som är helt i vitt, vilka kallas shamma. Tyget är tunt och gjort av bomull och har ljust färgade ränder vid plaggets slut. Plagget bärs som en toga (tänk de plagg som bars av männen i romerska riket). Det här gäller dock främst i de lite mindre urbana områdena i landet. Bor du i en större stad bär du troligtvis mer västerländska kläder.

Timkat

Tolv dagar efter Ganna påbörjar etiopierna det tre dagar långa firandet av Timkat, som hyllar Jesus dop. Barnen går tillsammans till kyrkan i ett långt tåg, bärandes kronor och rockar. De vuxna bär återigen sin shamma. Timkat är fylld med gudstjänster och musik.

Maten

Maten ser ganska olika ut från familj till familj, men en vanlig rätt som står på etiopiska julbord är wat. Wat är en slags gryta eller röra som är tjock, stark, kryddig och som innehåller olika typer av grönsaker och ibland även ägg. Den här röran äts sedan på ett Injera, vilket är ett slags tunnbröd.

Melkam Genna!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.