Presenttips.se logo

Jultraditioner i Danmark

Danmarks flagga

Julen i Danmark påminner mycket om den vi firar i Sverige. Våra länder är på många sätt lika när det kommer till kultur och historia – och julen är inget undantag. Självklart finns det dock även skillnader att tala om. En skillnad är att många danskar går till kyrkan på julafton, vilket de allra flesta svenskar har slutat med. En annan skillnad är advent; medan vi i Sverige nöjer oss med att tända ljusen på söndagarna, brukar danskarna istället ge varandra tidiga julklappar.

Traditioner

Något som det läggs särskilt mycket vikt vid i Danmark är nedräkningen till julafton. Pakkekalendern, vilket är en kalender fylld med 24 små julklappar, är det många barn som ser fram emot resten av året. Kalendrar av det här slaget är inte heller ovanligt i Sverige – men i Danmark har det varit en tradition länge. Faktum är att det är vanligare att se dessa kalendrar än dem med choklad i.

Andra traditioner som skiljer den danska julen från den svenska är en ökad tonvikt på tv-julkalendern och kyrkan. En annan tradition som många danskar håller vid liv är den att ge djuren en godbit på julafton. Ofta syns människor gå runt i parkerna och ge bröd och annat gott till fåglarna den 24:e.

Julekalender

Julekalendern kallas den serie som går på tv fram till julafton, precis som vi är vana vid i Sverige. Även här går det ett avsnitt per dag mellan den första och den tjugofjärde december. Medan vi i Sverige får nöja oss med en julkalender, den på SVT, kan de danska barnen njuta av två olika (DR och TV2).

Historierna som utspelar sig i de danska julkalendrarna följer vanligtvis samma tema varje år. En skurk försöker förstöra julen på något sätt, men misslyckas tack vare att huvudkaraktärerna kommer till undsättning. Med de här historierna kommer också papperskalendrar som följer temat i den aktuella julkalendern. Intäkterna från både TV2 och DR:s papperskalendrar går till välgörenhet.

Maten

När danskarna kommer hem på julafton, ofta efter att ha varit i kyrkan eller ute och matat fåglarna, är det dags för julbordet. Julmaten brukar ätas någon gång mellan klockan sex och klockan åtta på kvällen, och på bordet står många goda rätter. Anka, gås och fläsk serverat med kokt potatis, kål och rödbetor är vanligt att se på de danska julborden.

Till efterrätt brukar en riktig klassiker serveras: ris à l’amande, som är en kall rispudding med vispad grädde, vanilj, mandel och varm sås av körsbär. Inuti en av efterrätterna finns en skalad mandel gömd – den som har turen att få skålen med mandeln i får en extra julklapp.

Glædelig jul!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.