Presenttips.se logo

Jultraditioner i Nederländerna

20151212 sinterklaas

Man blir lätt lite hemmablind i hur julfirande ser ut i resten av världen men jultraditionerna skiljer sig faktiskt rätt mycket mellan länder. Här får du lära dig om Nederländerna varifrån vi inte bara fått vår allra största ikon utan också varför deras julfirande anses vara kontroversiellt.

Julfirandet i Nederländerna skiljer sig ganska rejält från julfirandet i övriga delar av Europa. Man firar faktiskt jul två gånger där kan man säga. Den stora dagen som alla ser fram emot är inte julafton utan den 5:e december, nämligen Sinterklaasvond, eller Nicolausafton som det heter på svenska. Det är den dagen som alla får sina julpresenter, och många firar dagen med att ställa till med en stor fest.

I Nederländerna är det inte jultomten som är barnens idol, utan en man som kallas för Sinterklaas. Namnet Santa Claus, som är namnet på den amerikanska tomten, kommer just från Sinterklaas. Sinterklaas, som är barnspråk för Sint

Nicolaus, var enligt legenden en biskop som bodde i Myra, Turkiet. Den gode biskopen var en man som tyckte mer om att ge än att få, och blev så småningom helgonförklarad. Han har på sig en röd rock och en hög mitra på huvudet. Han har vitt hår och skägg, och är inte helt olik vår jultomte. Med sig har han en eller flera svarta knektar som heter Zwarte Piet (Svarte Petter).

Det är Zwarte Piet som delar ut julklapparna till barnen, och han älskas av alla i Nederländerna. Omvärlden har dock på senare år börjat reagera på den svarta tomtenissen som för tankarna till slaveri. En del hävdar att Zwarte Piet är svart eftersom han blivit nedsotad i skorstenen på väg med julklapparna, men detta är en omtvistad tolkning.


Sinterklaas och Zwarte Piet

Sinterklaas och Zwarte Piet

Den 5:e december anländer Sinterklaas med sin vita häst och Zwarte Piet i en ångbåt från Spanien. I båten har de med sig presenter till alla barnen, och numera direktsänds deras ankomst i TV (med skådespelare såklart). På kvällen rider sedan Sinterklaas sin vita häst över hustaken. Zwarte Piet hoppar sedan av vid varje hus och klättrar ner i skorstenen med en present. En tradition i nederländska barnfamiljer är att ställa fram en sko som man fyllt med en morot och sockerbit till hästen, och en teckning till Sinterklaas.

På julaftonen kommer jultomten, som man kallar för Julmannen, för att inte förväxla honom med Sinterklaas. Jultomten kommer från finska Lappland och kommer med mer julklappar. De flesta presenterna har barnen dock redan fått, och det är vanligt att vissa familjer inte delar några julklappar alls på julen. Juldagen är en ganska lugn dag i Nederländerna. Man äter middag med sin familj, och många går i kyrkan. Det stora firandet har som sagt redan varit, så julhelgen blir en tid för avkoppling och stilla firande.

Foto: Michel Zappar. Wikipedia commons. Modifierat.

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.