Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Kongo (Kongo-Kinshasa)

 
 
Kongos flagga

Som i många andra afrikanska länder, är julen en högtid som främst handlar om religionen, snarar än att ge varandra julklappar. Faktum är att de flesta inte köper presenter till varandra. Fattigdomen är utbredd i landet, och julklappsbyte är något som endast är de rikare familjerna förunnat.

Kyrkan och gudstjänster

Kyrkan och gudstjänsterna är en viktig del av den kongolesiska julen. Särskilt viktig är gudstjänsterna som hålls på julafton. Förutom predikningar och ”vanliga” psalmer, arrangerar kyrkorna stora musikkvällar (många kyrkor har 5, 6 körer eller fler) och julspel. Julspelen, som skildrar historien kring Jesus födelse (och mer), kan hålla på riktigt länge. Ofta sätter de igång någon gång runt klockan sex - sju på kvällen och kan hålla på ända till småtimmarna.

Skådespelarna, som ofta är lite yngre, brukar gärna vilja visa upp sina bästa förmågor under julspelen. Många spelar gärna över lite extra. Kanske inte mest för att visa upp sina skådespelarfärdigheter – utan snarare för att underhålla publiken.

Efter pjäsen brukar en del av julfirarna gå hem. Kanske för att vakna upp i tid till gudstjänsten på juldagen, som börjar redan klockan nio på morgonen. Vissa stannar dock kvar och sjunger ända till skymningen. På annandagen är julledigheten slut, och de flesta kongoleser går tillbaka till jobbet.

Julmaten

Det är på juldagen som man brukar festa till det lite extra vad gäller maten. Rikare familjer dukar ofta upp stora och fina julbord. Som tidigare nämnt är fattigdomen dock stor i landet. De allra flesta brukar försöka äta något lite lyxigare om de har råd. Ofta handlar det om att ställa mycket kött på matbordet (ofta kyckling eller fläsk).

Mbotama Malamu! (Lingala)