Jultraditioner i Kongo (Kongo-Kinshasa)

Kongos flagga

Som i många andra afrikanska länder, är julen en högtid som främst handlar om religionen, snarar än att ge varandra julklappar. Faktum är att de flesta inte köper presenter till varandra. Fattigdomen är utbredd i landet, och julklappsbyte är något som endast är de rikare familjerna förunnat.

Kyrkan och gudstjänster

Kyrkan och gudstjänsterna är en viktig del av den kongolesiska julen. Särskilt viktig är gudstjänsterna som hålls på julafton. Förutom predikningar och ”vanliga” psalmer, arrangerar kyrkorna stora musikkvällar (många kyrkor har 5, 6 körer eller fler) och julspel. Julspelen, som skildrar historien kring Jesus födelse (och mer), kan hålla på riktigt länge. Ofta sätter de igång någon gång runt klockan sex - sju på kvällen och kan hålla på ända till småtimmarna.

Skådespelarna, som ofta är lite yngre, brukar gärna vilja visa upp sina bästa förmågor under julspelen. Många spelar gärna över lite extra. Kanske inte mest för att visa upp sina skådespelarfärdigheter – utan snarare för att underhålla publiken.

Efter pjäsen brukar en del av julfirarna gå hem. Kanske för att vakna upp i tid till gudstjänsten på juldagen, som börjar redan klockan nio på morgonen. Vissa stannar dock kvar och sjunger ända till skymningen. På annandagen är julledigheten slut, och de flesta kongoleser går tillbaka till jobbet.

Julmaten

Det är på juldagen som man brukar festa till det lite extra vad gäller maten. Rikare familjer dukar ofta upp stora och fina julbord. Som tidigare nämnt är fattigdomen dock stor i landet. De allra flesta brukar försöka äta något lite lyxigare om de har råd. Ofta handlar det om att ställa mycket kött på matbordet (ofta kyckling eller fläsk).

Mbotama Malamu! (Lingala)

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.