Presenttips.se logo

Jultraditioner i Egypten

Egyptens flagga

Precis som andra länder som använder sig den julianska kalendern när det kommer till högtider (Ryssland och Makedonien till exempel), firar de kristna i Egypten jul i januari istället för i december. Den kristna befolkningen i landet är en minoritet och uppskattas utgöra ungefär 15 procent av befolkningen. Merparten av dessa 15 procent tillhör den koptisk-ortodoxa kyrkan, vilket gör att de har flera traditioner som knappt förekommer någon annanstans i världen.

Även om kristendomen inte är särskilt utbredd i landet, börjar allt fler och fler att fira jul på ett sekulärt vis. Julfirandet börjar bli väldigt kommersiellt i landet och de flesta stora affärer säljer julgranar, julmat och andra dekorationer. Utöver det är också många hotell, parker och gator pyntade i julig stil.

Traditioner

Den månad som leder till juldagen kallas för Kiahk, under vilken människorna sjunger särskilda hyllningssånger på lördagskvällarna innan gudstjänsterna på söndagen. De här, och många andra traditioner, är sällsynt förekommande utanför Egyptens gränser och kyrkorna i landet (de förekommer i viss mån även i Sudan och Libyen).

Advent

Advent påbörjas 43 dagar innan julafton – den 25:e november – och varar till den sjätte januari. Under den här perioden går koptisk-ortodoxa kristna på en diet helt som inte får innehålla mjölk, kött ägg, eller annat animaliskt. Den här perioden kallas för Den heliga adventsfastan, och som medlem i kyrkan förväntas man delta i den. Är man dock sjuk, eller allmänt i för dålig hälsa, kan man ursäktas.

Julafton och juldagen

På julafton, som i den koptiska kyrkan äger rum den sjätte januari, går de kristna till kyrkan för en särskild gudstjänst. Gudstjänsten brukar vanligtvis påbörjas någon gång runt halv elva på kvällen, men många kapell öppnar klockan tio. Många familjer och vänner brukar dock mötas upp i kyrkan redan vid niotiden på julaftonskvällen. Gudstjänsten avslutas sedan vanligtvis vid midnatt, men i vissa kyrkor pågår tjänsten ända fram till klockan fyra på juldagsmorgonen.

När gudstjänsten är slut går man hem för att äta ett riktigt stort julbord. I princip allt på bordet innehåller saker som kött, ägg, smör och grädde – allt det där goda som inte fick ätas under adventsfastan. En särskilt populär rätt är Fata, en lammsoppa som är gjord på bröd, ris, vitlök och kokt lamm. Senare under juldagen träffas man i någons hem för att umgås och göra aktiviteter tillsammans.

Förhoppningsvis har tomten, i Egypten kallad Baba Noël, kommit och gett barnen presenter under dagen. Till skillnad från den svenska tomten klättrar han inte in genom skorstenen – utan genom fönstret.

Mboni Chrismen!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.