Jultraditioner i Portugal

Portugals flagga

Precis som i Sverige delar tomten ut alla julklappar på julafton, snarare än på juldagen, som är vanligt i många andra länder. Var deras tomte, som kallas Pai Natal, ställer julklapparna skiljer sig lite åt från hem till hem. Ibland lämnar han dem i skor som är utplacerade vid hemmets eldstad, ibland lämnar han dem under julgranen – precis som vi i Sverige är vana vid. I vissa hem är det dock inte ens Pai Natal som kommer med julklapparna – utan Jesus som bebis.

Portugal och Spanien delar vissa traditioner med varandra. Precis som i Spanien äts den traditionella julmåltiden, Consoada, på julaftonskvällen och består av bland annat karp, potatis och grönsaker. Ofta brukar karpen följas av skaldjur, vilt och andra lite lyxigare maträtter.

Traditioner

En höjdpunkt i det portugisiska julfirandet är Missa do Galo (ungefärligt översatt till Tuppmässan), som firas runt midnatt mellan julafton och juldagen. Under gudstjänsten tas en bild fram på Jesusbarnet, och alla i kyrkan ställer sig i kö för att få kyssa bilden. Efter ”tuppmässan” går man hem för att öppna sina julklappar.

Innan familjen lämnade hemmet för Missa do Galo, är det sannolikt att de lagt in Jesusbarnet i krubban. På så vis har han, på ett magiskt sätt (för barnen), dykt upp där när familjen sedan kommer hem. I samma veva brukar föräldrarna även passa på att lägga julklapparna under granen. Alla familjer i Portugal går ju dock inte på Missa do Galo. De som inte gör det brukar helt enkelt lägga julklapparna under granen och öppna dem på juldagsmorgonen.

Maten

Nästan alla hem har ett stort julbord fullt med god mat. På bordet brukar det stå en del traditionella rätter, kakor, tårtor, nötter och annat gott. På senare år har kalkon blivit huvudrätten under julen. Förut brukade det vara get eller lamm (norra Portugal) och fläskkött i de södra delarna av landet.

Beroende på vilken region du befinner dig, kommer efterrätterna att se lite olika ut. I Minho till exempel, som ligger i de nordligare delarna av landet, brukar mer välbeställda familjer äta fylliga desserter med mycket ägg i. Ett exempel är Lampreia de ovos. Den genomsnittliga familjen brukar dock något lite blygsammare, i stil med rispudding.

Något annat som är populärt är filhós. Filhós är en söt, friterad bakelse med utströdd kanel och socker på sig. Det här bakverket kan se lite olika ut från region till region. I provinsen Alentejo till exempel, brukar man forma dem som bollar och ha morötter till. I Beira, en annan provins, brukar man istället göra dem platta och ibland ha apelsin i för att smaksätta degen.

Feliz Natal!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.