Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Portugal

 
 
Portugals flagga

Precis som i Sverige delar tomten ut alla julklappar på julafton, snarare än på juldagen, som är vanligt i många andra länder. Var deras tomte, som kallas Pai Natal, ställer julklapparna skiljer sig lite åt från hem till hem. Ibland lämnar han dem i skor som är utplacerade vid hemmets eldstad, ibland lämnar han dem under julgranen – precis som vi i Sverige är vana vid. I vissa hem är det dock inte ens Pai Natal som kommer med julklapparna – utan Jesus som bebis.

Portugal och Spanien delar vissa traditioner med varandra. Precis som i Spanien äts den traditionella julmåltiden, Consoada, på julaftonskvällen och består av bland annat karp, potatis och grönsaker. Ofta brukar karpen följas av skaldjur, vilt och andra lite lyxigare maträtter.

Traditioner

En höjdpunkt i det portugisiska julfirandet är Missa do Galo (ungefärligt översatt till Tuppmässan), som firas runt midnatt mellan julafton och juldagen. Under gudstjänsten tas en bild fram på Jesusbarnet, och alla i kyrkan ställer sig i kö för att få kyssa bilden. Efter ”tuppmässan” går man hem för att öppna sina julklappar.

Innan familjen lämnade hemmet för Missa do Galo, är det sannolikt att de lagt in Jesusbarnet i krubban. På så vis har han, på ett magiskt sätt (för barnen), dykt upp där när familjen sedan kommer hem. I samma veva brukar föräldrarna även passa på att lägga julklapparna under granen. Alla familjer i Portugal går ju dock inte på Missa do Galo. De som inte gör det brukar helt enkelt lägga julklapparna under granen och öppna dem på juldagsmorgonen.

Maten

Nästan alla hem har ett stort julbord fullt med god mat. På bordet brukar det stå en del traditionella rätter, kakor, tårtor, nötter och annat gott. På senare år har kalkon blivit huvudrätten under julen. Förut brukade det vara get eller lamm (norra Portugal) och fläskkött i de södra delarna av landet.

Beroende på vilken region du befinner dig, kommer efterrätterna att se lite olika ut. I Minho till exempel, som ligger i de nordligare delarna av landet, brukar mer välbeställda familjer äta fylliga desserter med mycket ägg i. Ett exempel är Lampreia de ovos. Den genomsnittliga familjen brukar dock något lite blygsammare, i stil med rispudding.

Något annat som är populärt är filhós. Filhós är en söt, friterad bakelse med utströdd kanel och socker på sig. Det här bakverket kan se lite olika ut från region till region. I provinsen Alentejo till exempel, brukar man forma dem som bollar och ha morötter till. I Beira, en annan provins, brukar man istället göra dem platta och ibland ha apelsin i för att smaksätta degen.

Feliz Natal!