Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Kanada

 
 
Kanadas flagga

Kanada är ett stort land, vars invånare har många olika bakgrunder. Följaktligen ser också jultraditionerna i landet mycket olika ut. De flesta av traditionerna som firas idag härstammar från Frankrike, England, Irland, Skottland och Tyskland.

Provinsen Novia Scotia är känd för sina fina granar. Härifrån tas varje år den finaste granen och fraktas till Boston i östra USA som tack för hjälpen under den ödesdigra katastrofen Halifaxexplosionen. Den här traditionen har hållits vid liv i många, många år, och den stora granen uppskattas alltid av bostonborna som samlas i mängder för att se den tändas.

Traditioner

Jultraditionerna i Kanada kan närmast beskrivas som en mix mellan flera europeiska länder. Även från ursprungsbefolkningen på kontinenten kan en del jultraditioner noteras än idag. Samtidigt finns det också traditioner som i princip endast finns i Kanada, och som knappt förekommer någon annanstans.

Mummering

Mummering är en tradition som mest syns i de mindre städarna och byarna i provinsen Newfoundland. Traditionen går ut på att människor klär ut sig, besöker olika hus och säger till den som öppnar: ”Are there any mummers in the night”? Sedan sjunger de julvisor och dansar och bjuds som tack på bakelser och andra sötsaker. Efter fikat går man vidare till nästa hus för att upprepa samma sak.

I vissa byar fungerar det lite annorlunda. Då ska husägaren nämligen gissa vilka personerna bakom masken är. Ifall de inte kan göra detta, måste de följa med The Mummers ut och sjunga och dansa. Dock har traditionen med Mummering förbjudits i vissa delar av landet, då det för vissa har fungerat som en ursäkt för tiggeri.

En liknande tradition kan märkas i provinsen Nova Scotia, men där kallas det för Belsnickeling. Det är i stort sett samma sak som Mummering, men med andra typer av utklädnader.

Maten

I de engelsktalande delarna av landet, är julborden mycket lika dem som äts i Storbritannien. Alltså serveras rätter som kalkon (med fyllning), potatismos, tranbärssås, skinka och biff. Till efterrätt brukar man äta pumpa eller äppelpaj, olika typer av pudding och fruktbakelser. I de fransktalande delarna av Kanada brukar julborden istället likna dem i Frankrike.