Jultraditioner i Kanada

Kanadas flagga

Kanada är ett stort land, vars invånare har många olika bakgrunder. Följaktligen ser också jultraditionerna i landet mycket olika ut. De flesta av traditionerna som firas idag härstammar från Frankrike, England, Irland, Skottland och Tyskland.

Provinsen Novia Scotia är känd för sina fina granar. Härifrån tas varje år den finaste granen och fraktas till Boston i östra USA som tack för hjälpen under den ödesdigra katastrofen Halifaxexplosionen. Den här traditionen har hållits vid liv i många, många år, och den stora granen uppskattas alltid av bostonborna som samlas i mängder för att se den tändas.

Traditioner

Jultraditionerna i Kanada kan närmast beskrivas som en mix mellan flera europeiska länder. Även från ursprungsbefolkningen på kontinenten kan en del jultraditioner noteras än idag. Samtidigt finns det också traditioner som i princip endast finns i Kanada, och som knappt förekommer någon annanstans.

Mummering

Mummering är en tradition som mest syns i de mindre städarna och byarna i provinsen Newfoundland. Traditionen går ut på att människor klär ut sig, besöker olika hus och säger till den som öppnar: ”Are there any mummers in the night”? Sedan sjunger de julvisor och dansar och bjuds som tack på bakelser och andra sötsaker. Efter fikat går man vidare till nästa hus för att upprepa samma sak.

I vissa byar fungerar det lite annorlunda. Då ska husägaren nämligen gissa vilka personerna bakom masken är. Ifall de inte kan göra detta, måste de följa med The Mummers ut och sjunga och dansa. Dock har traditionen med Mummering förbjudits i vissa delar av landet, då det för vissa har fungerat som en ursäkt för tiggeri.

En liknande tradition kan märkas i provinsen Nova Scotia, men där kallas det för Belsnickeling. Det är i stort sett samma sak som Mummering, men med andra typer av utklädnader.

Maten

I de engelsktalande delarna av landet, är julborden mycket lika dem som äts i Storbritannien. Alltså serveras rätter som kalkon (med fyllning), potatismos, tranbärssås, skinka och biff. Till efterrätt brukar man äta pumpa eller äppelpaj, olika typer av pudding och fruktbakelser. I de fransktalande delarna av Kanada brukar julborden istället likna dem i Frankrike.

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.