Julklappsleken - såhär gör man

Secret santa

Julklappsleken är en av de mest populära sätten att fördela julklappar. I korthet går den ut på att man får en julklapp till en början men kan sedan byta till sig en annan (bättre) julklapp från någon annan. Det är en lek som ger skratt, oväntade julklappar men kanske också lite missunsamhet.

Förberedelser innan julafton

  • Alla köper varsin julklapp för en förutbestämd budget, tex 100 kr eller 200 kr. Man kan också köpa fler julklappar men då är det viktigt att man bestämma exakt hur många innan. Se här för förslag på julklappar under 100 kr eller under 200 kr. Budgeten anpassas förstås efter ekonomin hos de som deltar och julklappen ska vara såpass allmän att den fungerar för alla. Heminredning, något gott att äta eller dricka, någon rolig pryl eller biobiljetter är exempel på bra julklappar för julklappsleken medan tex en deo för män eller ett magasin om modellflygplan inte är speciellt bra.

  • Julklappsleken kan spelas med inslagna eller öppnade paket. Bestäm detta innan också. Har man inslagna paket är det mer spännande att öppna och mer slumpartade medan ej inslagna paket kan göra det lite mer spännande under själva leken.

  • Ta med 1-2 tärningar (två tärningar är bra om man är många)

  • Man behöver också ett tidtagarur, men det har ju alla på sina mobiltelefoner numera.

Såhär går leken till

  • Sätt er i en ring, antingen på golvet eller kring ett bord, med julklapparna i en hög i mitten.
  • Någon börjar (förslagsvis den som är yngst) och slår tärningen. Får man en 1:a eller en 6:a får man ta ett (1) paket från högen. Får man någon annan siffra så går turen vidare utan att man får plocka ett paket. Detta fortsätter tills alla julklapparna i mitten är tagna.
  • Sätt sedan tidtagaruret på en given tid, tex 10-20 minuter, beroende på hur många ni är. Ingen får se tidtagaruret!
  • Fortsätt på samma vis att slå tärning var och en i tur och ordning. Denna gång gäller dock att om man slår en 1:a eller 6:a får man ta ett paket från någon annan!
  • När tidtagaruret ringer så är leken slut. Då gäller att de julklappar man har framför sig får man öppna och behålla! Det kan alltså bli väldigt orättvist och ojämnt hur många och hur bra julklappar man får.

Julklappsleken är som sagt en kul lek för vuxna men inte speciellt bra att leka med barn då den inneboende orättvisan kan innebära gråt och skrik på julafton. Det är inte heller speciellt lämpligt att ha för hög budget av samma anledning: om någon får julklappar för över tusen kronor och någon annan kommer hem tomhänt kan det, framförallt i kombination med alkohol också bli sura miner.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.