Jultraditioner i Nigeria

Nigerias flagga

Julen i Nigeria är en tid för umgänge med nära och kära. Ofta innebär det att familjer som lever i städerna åker ut till landsbygden, där kanske far- och morföräldrarna samt andra äldre släktingar bor. Idag, med en ökad urbanisering, blir det dock allt vanligare att hela familjer bor i städerna.

I Nigeria firas julen ordentligt. Ofta brukar man anordna fester på julafton, som ibland varar ända fram till morgonen på juldagen. På juldagsmorgonen, om man inte är för trött av allt festande, brukar man gå till en särskild gudstjänst på förmiddagen.

Det är inte helt ovanligt att man hör smällar lite här och var under juletiderna i Nigeria. De yngre brukar nämligen smälla smällare och fyra av fyrverkerier, framför allt under julafton och juldagen.

Andra jultraditioner är lika dem vi har i Sverige. Till exempel är det populärt att träffa tomten, skicka julbrev till familj, släkt och vänner och byta julklappar. Något annat, som dock inte är likt hur vi gör i Sverige, är att kyrkokören brukar åka hem till präster och andra som jobbar inom kyrkan och sjunga julsånger för dem.

När det kommer till maten ser det lite olika ut från familj till familj. Vanliga rättar att se är dock biff, get, får och kyckling. Till det kan olika typer av sylt, ris och grönsaker serveras. Även någon form av gryta är vanlig att se på de nigerianska julborden.

Många olika språk talas i landet, men här är några av de mest vanliga julhälsningarna:

Barka dà Kirsìmatì! (Hausa)
E ku odun, e ku iye’dun! (Yoruba)
Jabbama be salla Kirismati! (Fulani)
E keresimesi Oma! (Igbo)
Idara ukapade isua! (Ibibo)
Iselogbe! (Edo)

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.