Presenttips.se logo

Jultraditioner i Nigeria

Nigerias flagga

Julen i Nigeria är en tid för umgänge med nära och kära. Ofta innebär det att familjer som lever i städerna åker ut till landsbygden, där kanske far- och morföräldrarna samt andra äldre släktingar bor. Idag, med en ökad urbanisering, blir det dock allt vanligare att hela familjer bor i städerna.

I Nigeria firas julen ordentligt. Ofta brukar man anordna fester på julafton, som ibland varar ända fram till morgonen på juldagen. På juldagsmorgonen, om man inte är för trött av allt festande, brukar man gå till en särskild gudstjänst på förmiddagen.

Det är inte helt ovanligt att man hör smällar lite här och var under juletiderna i Nigeria. De yngre brukar nämligen smälla smällare och fyra av fyrverkerier, framför allt under julafton och juldagen.

Andra jultraditioner är lika dem vi har i Sverige. Till exempel är det populärt att träffa tomten, skicka julbrev till familj, släkt och vänner och byta julklappar. Något annat, som dock inte är likt hur vi gör i Sverige, är att kyrkokören brukar åka hem till präster och andra som jobbar inom kyrkan och sjunga julsånger för dem.

När det kommer till maten ser det lite olika ut från familj till familj. Vanliga rättar att se är dock biff, get, får och kyckling. Till det kan olika typer av sylt, ris och grönsaker serveras. Även någon form av gryta är vanlig att se på de nigerianska julborden.

Många olika språk talas i landet, men här är några av de mest vanliga julhälsningarna:

Barka dà Kirsìmatì! (Hausa)
E ku odun, e ku iye’dun! (Yoruba)
Jabbama be salla Kirismati! (Fulani)
E keresimesi Oma! (Igbo)
Idara ukapade isua! (Ibibo)
Iselogbe! (Edo)

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1095 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2019

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.