Jultraditioner i Italien

Italiens flagga

Många från de nordligare delarna av Europa åker gärna till just Italien för att njuta av julledigheten. Ofta kan de här turisterna få intrycket av att julen inte är särskilt viktig i landet; i affärernas fönster syns ingen stor och färgstark julbelysning, och städernas gator är sparsamt pyntade jämfört med hur vi gör i till exempel Sverige.

Att julen inte skulle vara en särskilt viktig högtid i landet är en missuppfattning. Firandet ser helt enkelt lite annorlunda ut här. Mindre fokus läggs på stora julgranar och julstjärnor– istället läggs större vikt vid de äldre och mer religiöst betonade delarna av högitden.

Julkrubbor

I Italien är julkrubbor en viktig del i julfirandet. Redan på 1200-talet gjordes julkrubborna populära av St. Francis av Assisi efter ett besök till Betlehem och stallet där Jesus tros ha fötts. Fenomenet har hållits vid liv sedan dess, och i dagsläget har många familjer i Italien en julkrubba i hemmet.

Just staden Neapel är känd just för sina krubbor, Presepe Napoletano (ungefär krubbor från Neapel). Den allra först krubban i staden tros ha gjorts redan år 1025 och sattes upp i en närliggande kyrka. Det här var alltså långt innan St. Francis hade gjort julkrubborna populära bland allmänheten.

Maten

Italien är ett land som är känt för mycket – och då inte minst för sitt kök. Maten i Italien anses av många vara något utöver det vanliga. Deras julmat är inget undantag från detta. Ett exempel på italiensk julmat är Esta dei Sette Pesci, som har rötter från de södra delarna av landet. Esta dei Sette Pesci äts på julafton och är ett julbord beståendes av sju olika sorters fiskar. Exempel på fiskar och skaldjur som brukar ingå är musslor, ål och sardiner.

Idag tycks dock Esta dei Sette Pesci vara mer populärt bland italienska Amerikaner i USA, där den kallas för The feast of the seven fishes. Måltiden kom till USA med italienska immigranter under 1800-talet, och har fått ett starkt fäste i många delar av landet.

Trettondedag jul

Trettondedag jul, som infaller den sjätte januari, anses av många italienare vara en viktigare dag än både julafton och juldagen. Åtminstone anses den nog viktigare av barnen i alla fall, då trettondedag jul är den dag som de får presenter på. Här är det dock ingen farbror i en röd rock som klättrar ner i skorstenen med julklapparna. Istället är det än äldre kvinna, La Befana, som kommer med presenterna. Barnen hänger upp julstrumpor vid eldstaden som hon fyller med leksaker om barnen varit snälla.

Buon Natale!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

2 kommentarer

hampedampe20 - 2021-10-12

Vad är det för traditioner i italien då


Muppen - 2020-09-21

tack så mycket jag använde detta till en faktatext😛


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.