Presenttips.se logo

Jultraditioner i Italien

Italiens flagga

Många från de nordligare delarna av Europa åker gärna till just Italien för att njuta av julledigheten. Ofta kan de här turisterna få intrycket av att julen inte är särskilt viktig i landet; i affärernas fönster syns ingen stor och färgstark julbelysning, och städernas gator är sparsamt pyntade jämfört med hur vi gör i till exempel Sverige.

Att julen inte skulle vara en särskilt viktig högtid i landet är en missuppfattning. Firandet ser helt enkelt lite annorlunda ut här. Mindre fokus läggs på stora julgranar och julstjärnor– istället läggs större vikt vid de äldre och mer religiöst betonade delarna av högitden.

Julkrubbor

I Italien är julkrubbor en viktig del i julfirandet. Redan på 1200-talet gjordes julkrubborna populära av St. Francis av Assisi efter ett besök till Betlehem och stallet där Jesus tros ha fötts. Fenomenet har hållits vid liv sedan dess, och i dagsläget har många familjer i Italien en julkrubba i hemmet.

Just staden Neapel är känd just för sina krubbor, Presepe Napoletano (ungefär krubbor från Neapel). Den allra först krubban i staden tros ha gjorts redan år 1025 och sattes upp i en närliggande kyrka. Det här var alltså långt innan St. Francis hade gjort julkrubborna populära bland allmänheten.

Maten

Italien är ett land som är känt för mycket – och då inte minst för sitt kök. Maten i Italien anses av många vara något utöver det vanliga. Deras julmat är inget undantag från detta. Ett exempel på italiensk julmat är Esta dei Sette Pesci, som har rötter från de södra delarna av landet. Esta dei Sette Pesci äts på julafton och är ett julbord beståendes av sju olika sorters fiskar. Exempel på fiskar och skaldjur som brukar ingå är musslor, ål och sardiner.

Idag tycks dock Esta dei Sette Pesci vara mer populärt bland italienska Amerikaner i USA, där den kallas för The feast of the seven fishes. Måltiden kom till USA med italienska immigranter under 1800-talet, och har fått ett starkt fäste i många delar av landet.

Trettondedag jul

Trettondedag jul, som infaller den sjätte januari, anses av många italienare vara en viktigare dag än både julafton och juldagen. Åtminstone anses den nog viktigare av barnen i alla fall, då trettondedag jul är den dag som de får presenter på. Här är det dock ingen farbror i en röd rock som klättrar ner i skorstenen med julklapparna. Istället är det än äldre kvinna, La Befana, som kommer med presenterna. Barnen hänger upp julstrumpor vid eldstaden som hon fyller med leksaker om barnen varit snälla.

Buon Natale!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.