Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Italien

 
 
Italiens flagga

Många från de nordligare delarna av Europa åker gärna till just Italien för att njuta av julledigheten. Ofta kan de här turisterna få intrycket av att julen inte är särskilt viktig i landet; i affärernas fönster syns ingen stor och färgstark julbelysning, och städernas gator är sparsamt pyntade jämfört med hur vi gör i till exempel Sverige.

Att julen inte skulle vara en särskilt viktig högtid i landet är en missuppfattning. Firandet ser helt enkelt lite annorlunda ut här. Mindre fokus läggs på stora julgranar och julstjärnor– istället läggs större vikt vid de äldre och mer religiöst betonade delarna av högitden.

Julkrubbor

I Italien är julkrubbor en viktig del i julfirandet. Redan på 1200-talet gjordes julkrubborna populära av St. Francis av Assisi efter ett besök till Betlehem och stallet där Jesus tros ha fötts. Fenomenet har hållits vid liv sedan dess, och i dagsläget har många familjer i Italien en julkrubba i hemmet.

Just staden Neapel är känd just för sina krubbor, Presepe Napoletano (ungefär krubbor från Neapel). Den allra först krubban i staden tros ha gjorts redan år 1025 och sattes upp i en närliggande kyrka. Det här var alltså långt innan St. Francis hade gjort julkrubborna populära bland allmänheten.

Maten

Italien är ett land som är känt för mycket – och då inte minst för sitt kök. Maten i Italien anses av många vara något utöver det vanliga. Deras julmat är inget undantag från detta. Ett exempel på italiensk julmat är Esta dei Sette Pesci, som har rötter från de södra delarna av landet. Esta dei Sette Pesci äts på julafton och är ett julbord beståendes av sju olika sorters fiskar. Exempel på fiskar och skaldjur som brukar ingå är musslor, ål och sardiner.

Idag tycks dock Esta dei Sette Pesci vara mer populärt bland italienska Amerikaner i USA, där den kallas för The feast of the seven fishes. Måltiden kom till USA med italienska immigranter under 1800-talet, och har fått ett starkt fäste i många delar av landet.

Trettondedag jul

Trettondedag jul, som infaller den sjätte januari, anses av många italienare vara en viktigare dag än både julafton och juldagen. Åtminstone anses den nog viktigare av barnen i alla fall, då trettondedag jul är den dag som de får presenter på. Här är det dock ingen farbror i en röd rock som klättrar ner i skorstenen med julklapparna. Istället är det än äldre kvinna, La Befana, som kommer med presenterna. Barnen hänger upp julstrumpor vid eldstaden som hon fyller med leksaker om barnen varit snälla.

Buon Natale!