Presenttips.se logo

Jultraditioner på Haiti

Haitis flagga

I Haiti inleds årets sista månad med att många börja leta efter en bra julgran att ha till juldagen. Vissa kanske går upp i bergen och hugger sig en egen gran, medan andra går till en marknad eller en affär för att hitta sin. Julgranens grenar kläs sedan med julpynt i ljusa färger, medan det brukar stå en julkrubba under och omkring den. Julkrubborna och granarna är ofta väldigt stora, och tar inte sällan upp en hel del plats i vardagsrummet.

Traditioner

Julen i Haiti påminner en del om jul i många delar av västvärlden, men de har också en hel del egna traditioner. Till exempel brukar barnen putsa sina skor, fylla dem med halm och ställa under granen. Sedan hoppas de på att Tonton Nwèl, tomten i Haiti, ska komma och byta ut halmen mot julklappar. Har de varit riktigt snälla får de så många presenter att de inte får plats i skorna, utan får ställas runt omkring dem.

Många av haitierna brukar vara vakna länge på julafton. Barnen brukar tillåtas vara ute hela natten, och ofta vet föräldrarna inte var barnen är när småtimmarna närmar sig. Istället ligger ansvaret på de lite äldre barnen att se efter de yngre.

Vissa besöker en midnattsmässa på julaftonskvällen. När den är slut åker man hem och äter julbordet, kallat reveillon, som den huvudsakliga julmåltiden även kallas i Frankrike. ”Reveillon” betyder ungefär ”att vakna”, men just att vara vaken under måltiden kan ibland vara svårt. Reveillon börjar nämligen under småtimmarna och håller på en bra bit in på juldagen.

Juldagen är betydligt lugnare på Haiti än julafton. Den här dagen brukar de flesta helt enkelt vila upp sig från gårdagens festligheter. Dock brukar barnen vilja leka med sina julklappar som Tonton Nwèl (förhoppningsvis) kom med under gårdagen.

Joyeux Noël!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.