Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner på Haiti

 
 
Haitis flagga

I Haiti inleds årets sista månad med att många börja leta efter en bra julgran att ha till juldagen. Vissa kanske går upp i bergen och hugger sig en egen gran, medan andra går till en marknad eller en affär för att hitta sin. Julgranens grenar kläs sedan med julpynt i ljusa färger, medan det brukar stå en julkrubba under och omkring den. Julkrubborna och granarna är ofta väldigt stora, och tar inte sällan upp en hel del plats i vardagsrummet.

Traditioner

Julen i Haiti påminner en del om jul i många delar av västvärlden, men de har också en hel del egna traditioner. Till exempel brukar barnen putsa sina skor, fylla dem med halm och ställa under granen. Sedan hoppas de på att Tonton Nwèl, tomten i Haiti, ska komma och byta ut halmen mot julklappar. Har de varit riktigt snälla får de så många presenter att de inte får plats i skorna, utan får ställas runt omkring dem.

Många av haitierna brukar vara vakna länge på julafton. Barnen brukar tillåtas vara ute hela natten, och ofta vet föräldrarna inte var barnen är när småtimmarna närmar sig. Istället ligger ansvaret på de lite äldre barnen att se efter de yngre.

Vissa besöker en midnattsmässa på julaftonskvällen. När den är slut åker man hem och äter julbordet, kallat reveillon, som den huvudsakliga julmåltiden även kallas i Frankrike. ”Reveillon” betyder ungefär ”att vakna”, men just att vara vaken under måltiden kan ibland vara svårt. Reveillon börjar nämligen under småtimmarna och håller på en bra bit in på juldagen.

Juldagen är betydligt lugnare på Haiti än julafton. Den här dagen brukar de flesta helt enkelt vila upp sig från gårdagens festligheter. Dock brukar barnen vilja leka med sina julklappar som Tonton Nwèl (förhoppningsvis) kom med under gårdagen.

Joyeux Noël!