Jultraditioner i Österrike

Osterrikes flagga

Många av de traditioner som Österrike har under julfirandet delas med grannlandet Tyskland, men de har också en rad egna traditioner som gör att julfirandet i landet är unikt. På många sätt är det även likt hur vi firar jul i Sverige, med stora julgranar på städernas torg, adventsljusstakar och julmarknader.

Traditionerna

Även om det i Österrike mycket liknar hur tyskar, svenskar och många andra västerländska länder firar jul, har österrikarna sin egen variant på många av de välkända traditionerna.

Julgranen

Medan det i Sverige skiljer sig stort från hus till hus när man väljer att tända julgranen, gör österrikarna det den 24:e klockan fyra på eftermiddagen. Givetvis kan det skilja sig en del mellan österrikiska hem också, men enligt traditionen ska den tändas för första gången just vid det klockslaget.

Det är även på julafton som granen enligt traditionen tas in och kläs. De flesta österrikare dekorerar sina granar med guld- och silverfärgat pynt och med dekorationer av halm. För barnen är det populärt med små flaskformade chokladbitar och annat sött.

När granen är tänd samlas man runt den för en sångstund. Stilla Natt, som skrevs i just Österrike, spelas traditionsenligt på radion i samband med tändningen. Precis som i Sverige finns också stora julgranar på i princip varje stads torg.

Advent

Traditionen med adventsljusstakarna är lik den vi har i Sverige. Varje söndag tänds ett nytt av de fyra ljusen, som ofta står med dess bottnar inbäddade i granbarr och andra städsegröna. Till skillnad från Sverige är det dock vanligt att en sångstund hålls varje söndag i samband med att ljusen tänds.

Christkind

Österrikarnas ”tomte” skiljer sig mycket åt från den som barnen tror på i Sverige. Här tror man istället att det är ett litet barn, Christkind, med vingar och guldfärgat hår som ställer presenterna under granen. Barnet ska då symbolisera nyfödde Jesus. En del yngre kan också få presenter av St Nicholas, men då redan den sjätte december.

Maten

Historiskt sett har julafton av många katoliker ansetts vara en dag som det ska fastas på. Följaktligen äts inte särskilt mycket kött den 24:e än idag i Österrike, eller åtminstone inte från landgående djur. En traditionell rätt som ofta dukas fram på bordet är ”Gebackener Karpfen” (inbakad karp), och då som huvudrätt. På senare år har det dock blivit populärt med gås och kalkon. Till efterrätt är det vanligt att en Sachertorte, en choklad- och aprikoskaka serveras.

Frohe Weinachten!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.