Presenttips.se logo

Jultraditioner i Österrike

Osterrikes flagga

Många av de traditioner som Österrike har under julfirandet delas med grannlandet Tyskland, men de har också en rad egna traditioner som gör att julfirandet i landet är unikt. På många sätt är det även likt hur vi firar jul i Sverige, med stora julgranar på städernas torg, adventsljusstakar och julmarknader.

Traditionerna

Även om det i Österrike mycket liknar hur tyskar, svenskar och många andra västerländska länder firar jul, har österrikarna sin egen variant på många av de välkända traditionerna.

Julgranen

Medan det i Sverige skiljer sig stort från hus till hus när man väljer att tända julgranen, gör österrikarna det den 24:e klockan fyra på eftermiddagen. Givetvis kan det skilja sig en del mellan österrikiska hem också, men enligt traditionen ska den tändas för första gången just vid det klockslaget.

Det är även på julafton som granen enligt traditionen tas in och kläs. De flesta österrikare dekorerar sina granar med guld- och silverfärgat pynt och med dekorationer av halm. För barnen är det populärt med små flaskformade chokladbitar och annat sött.

När granen är tänd samlas man runt den för en sångstund. Stilla Natt, som skrevs i just Österrike, spelas traditionsenligt på radion i samband med tändningen. Precis som i Sverige finns också stora julgranar på i princip varje stads torg.

Advent

Traditionen med adventsljusstakarna är lik den vi har i Sverige. Varje söndag tänds ett nytt av de fyra ljusen, som ofta står med dess bottnar inbäddade i granbarr och andra städsegröna. Till skillnad från Sverige är det dock vanligt att en sångstund hålls varje söndag i samband med att ljusen tänds.

Christkind

Österrikarnas ”tomte” skiljer sig mycket åt från den som barnen tror på i Sverige. Här tror man istället att det är ett litet barn, Christkind, med vingar och guldfärgat hår som ställer presenterna under granen. Barnet ska då symbolisera nyfödde Jesus. En del yngre kan också få presenter av St Nicholas, men då redan den sjätte december.

Maten

Historiskt sett har julafton av många katoliker ansetts vara en dag som det ska fastas på. Följaktligen äts inte särskilt mycket kött den 24:e än idag i Österrike, eller åtminstone inte från landgående djur. En traditionell rätt som ofta dukas fram på bordet är ”Gebackener Karpfen” (inbakad karp), och då som huvudrätt. På senare år har det dock blivit populärt med gås och kalkon. Till efterrätt är det vanligt att en Sachertorte, en choklad- och aprikoskaka serveras.

Frohe Weinachten!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.