17 Julklappslekar för vuxna och barn

Secret santa

Julklappslekar är lekar och regler för att dela ut och öppna julklappar på julafton. Julklappslekarna är till för att dels göra det roligare på julafton att öppna julklapparna men också, i vissa fall, för att göra det billigare och förenkla köpandet av julklappar. Här har vi sammanställt alla julklappslekar som finns och några som vi hittat på själva.

Julklappslekar för vuxna

När vuxna firar jul (utan barn) så hamnar man ofta i en situation kring huruvida man ska ge varandra julklappar eller ej. Det är ju tråkigt att inte dela ut julklappar men det blir ju ofta också överdrivet att komma på presenter och köpa till varenda sällskap eller person som ska vara med. En populär lösning för det är att använda sig av någon form av julklappslek för att lösa det. Här går vi igenom några vanliga, roliga och praktiska julklappslekar för utdelning av julklappar eller för att göra julklappsutdelningen, eller julklappsöppnandet, lite roligare.

1. Julklappsleken

Julklappsleken är en lek för att göra julklappsköp enklare och billigare och julklappsutdelningen roligare och går, enkelt uttryckt, ut på att var och en i sällskapet köper 1-2 generella julklappar som man lägger i en hög. Sedan slår man en tärning och beroende på vad man får för tärningsslag så får man ta en julklapp. Sen kan man "sno" julklappar från varandra baserat på vad tärningen visar. Detta är en julklappsutdelningslek som passar sig bäst för vuxna.

Läs mer: Regler och tips om Julklappsleken här

2. Hemlig Jultomte / Secret Santa

Julklappsleken är inte lika mycket lek som Julklappsleken utan mer ett sätt att göra julklappsköpen enklare och billigare. Den går ut på att man lottar ut en person i sällskapet som man ska ge julklapp till, och bara den. Var och en köper och får en julklapp vardera. Denna julklappsstrategi passar även när barn är med.

Läs mer: Regler och tips om Hemlig Jultomte här

Julklappslekar för barn

Barnens julklappslekar är, med vissa undantag, enklare och handlar mer om att göra själva paketöppningen till något roligt och spännande. Här finns tips på julklappslekar och jullekar som i slutändan leder till att barnen får öppna en julklapp.

3. Stora Julmysteriet

Detta är en ambitiös jullek som kommer sysselsätta barnen men även er vuxna under hela julaftonen. Det är ett perfekt sätt att låta barnen ha något att göra och att interagera med alla under julaftonen. I korthet går det ut på att barnen, tillsammans, måste klara av en rad olika uppgifter där var och en av uppgifterna "låser upp" nästa uppgift (barnen kommer känna igen detta från TV-spel) där den sista uppgiften leder till en julklapp eller till en skattkarta. Denna jullek kräver lite planering och kan läsas och förstå i sin helhet nedan.

Läs mer: Regler och tips för Stora Julmysteriet här

4. Skattkartan

Ge bort din present i kombination med en utmaning. Du kan till exempel satsa på att göra en form av skattjakt, med en karta som barnet får följa för att så småningom hitta fram till gåvan. Glöm inte att lägga ut uppmuntrande ledtrådar på vägen, så att barnet vet att det snart bränns! Du kan också "finta" barnet genom att lägga en skattkarta i ett inslaget paket alt ge bort ett tomt paket där skattkartan är ritad i presentpappret.

5. Det talande paketet

Göm en walkie talkie i ett paket och låt paketet prata nu och då (när du förstås står i ett annat rum). Låt paketet "prata" när barnet öppnar mig: "Ajjj, var försiktig!" osv. Gör ett paket i paket i paket så drar du ut lite på det.

6. Fiskdammen

Ett alternativ är att arrangera en variant på barnkalasets fiskdamm, med paket istället för godispåsar. Låt barnet få fiska upp paketet som ligger dolt bakom ett skynke, och ha gärna ett antal ”fula fiskar” (strumpor, mjölkpaket etc) som nappar innan själva presenten!

7. Julklappsleken / tärningsspelet för barn

Gör en rolig presentlek, där barnet får slå en tärning eller på annat sätt slumpa fram vilken present som ska öppnas. Sätt olika "värden" på varje siffra där "1" är "Stå över ett kast" och 6 är "Välj två presenter" osv. Detta passar särskilt bra om det är flera barn som ska få paket, till exempel på julafton. Detta görs med fördel på de julklappar barnet redan ska få och inte från en "julklappspott" som i det "riktiga" julklappsspelet. Använd spelet bara som ett sätt att fördela julklapparna över tid, annars blir det med största sannolikhet julegråt på menyn!

8. Annorlunda inslagning

Packa in presenten i någonting ”vanligt”, för att få det där riktigt sköna överraskningsmomentet. Det kan vara ett flingpaket, en hopvikt pyjamas eller ett par gummistövlar. Låt barnet först tro att hon eller han får något "tråkigt" för att sen upptäcka sin favoritleksak gömd i det mjuka paketet!

9. Gissa med rim

Skriv en samling roliga rim, vars innehåll utgör ledtrådar till vad det är barnet ska få. Detta skapar ofta en rolig form av gissningslek, där barnet i efterhand kan skratta åt sina tokiga gissningar.

10. Tävling om att gissa rätt först

Detta är en lek som passar bra för små julklappar, tex godis och liknande. Beskriv presenten med olika ledtrådar och börja med generella saker. Den som gissar rätt först får paketet. Rättvisast är nog om barnet som gissar rätt blir "klar", annars får de mindre barnen ingen riktig chans.

11. Charader som ledtråd

Styr upp en typ av kombinerad charader och skattjakt, där du gestaltar de ställen där barnet ska leta härnäst. Till exempel, om nästa ledtråd till presentens gömställe finns i köket: låtsas att du lagar mat och diskar. Denna lek tränar dessutom barnets förmåga att sätta sig in i hur andra tänker! Tillsammans med paketet finns också en ledtråd som nästa barn måste göra så att barn #2 kan hitta sitt paket osv.

12. Det levande paketet

Beroende lite på om barnet önskar sig ett djur eller ej kan detta vara taskigt , så gör det med finkänsla. Slå in ett paket med lufthål, och skriv ett rim som påvisar att det skulle vara något levande där i. Räck över paketet mycket försiktigt osv. Motsvarande kan med fördel också göras mot mamma som inte alls vill ha en "dansmus" i julklapp!

Julklappslekar som kan passa hela familjen

Detta är julklappslekar som kan passa både vuxna och barn. Det är dock julklappslekar med slumpmässiga julklappar så även om själva leken kan passa hela familjen så kan det vara svårt att lösa det rent praktiskt med julklappar.

13. Hela Havet Stormar

Alla köper varsin julklapp och sen sätter man sig i ring och sätter på en låt. Likt leken Hela Havet Stormar där man ska sätta sig när musiken slutar så gör man så att man byter julklapp med den till höger i en viss takt. När musiken slutar så behåller man det paket man har i sin hand!

14. Gissa paketet

Alla köper varsin julklapp och slår in den i ett paket som så tydligt som möjligt visar vad det är i paketet men som ändå lämnar utrymme för gissningar. Sen får varje person gissa och den som gissar rätt först får paketet. Kan även kombineras/avslutas med Julklappsleken

15. Julklappssäcken

Alla köper varsin julklapp och så läggs de alla i julklappssäcken. Sedan får var och en dra en julklapp ur säcken (utan att titta).

16. Grytvante-leken

Alla köper varsin julklapp och slår sedan in den i flera lager med papper och med mycket tejp och snöre. Man lägger alla paket i en hög i mitten (eller under granen) och spelar sedan om en julklapp i taget. Man kan antingen spela spelet med tärning eller med tidtagarur men spelet spelas oftast med tärning såhär.

Alla sitter i en ring eller runt ett bord. Den första personen (yngst i sällskapet) börjar öppna paketet med grytvantar på (man kan också med fördel göra det med tomtemask och tomteluva också!). Under tiden börjar personen till höger att slå en tärning om och om igen. Så fort denne har slagit en 6:a måste personen som öppnar paketet sluta öppna och turen går över till den som slagit med tärningen. Tärningen går också över till nästa person.

Sen fortsätter man på samma vis: Personen som tidigare slog tärningen fortsätter nu försöka öppna paketet och personen till höger om denne slår tärningen tills denne får en sexa. Den som till slut lyckas öppna paketet får det!

Regler:
- Man måste släppa paketet i samma sekund som någon har slagit en sexa och ropar: "STOPP!"
- Ett paket anses öppnat när, och bara när, allt papper är avlägsnat från produkten.
- Samma person kan få flera paket!
- Man får inte använda tänder eller andra redskap.

Alternativa spelsätt:
- Spela med tidtagarur så att alla får lika mycket tid på sig. Mer rättvist men inte lika spännande.
- Spela med flera tärningar och att man då tex måste få dubbelsexa eller två av samma.
- Barn kan få handikapp genom att öppna med fingervantar eller liknande för att göra det lättare.
- De som fått flera paket måste, när alla julklappar är slut, ge till de som inte fått några julklappar alls.
- Man kan låta den som precis öppnat ett paket få börja öppna nästa också. Detta för att ett paket oftast behöver flera personers hjälp och då blir det lite lättare för de andra (som inte fått paket).

17. Dra lapp

Alla köper varsin julklapp med samma budget. Alla julklapparna läggs i en hög. Sen skriver man lappar med siffran 1 till antalet deltagare (är man sex deltagare så gör man lappar med siffrorna 1, 2, 3, 4, 5 och 6). Sen lägger man alla lappar i en hatt eller skål och så får man dra. Lappen visar turordningen man får välja julklapp ifrån högen. Nr 1 får välja först och sen den som fått lapp med nr 2 osv.

Man kan fortsätta denna lek med att alla öppnar sina julklappar och sen lägger tillbaka dem i högen. Man lägger tillbaka lapparna och drar sedan nya lappar och spelar en gång till - denna gång när man vet vad man får. Detta gör dock omgång 1 i praktiken rätt meningslös.

Övriga idéer kring julklappslekar

Vill du ha ytterligare inspiration eller göra julklappsleken roligare eller mer annorlunda. Ett sätt att göra det annorlunda är att ha ett visst tema på julklapparna. Exempelvis kan alla köpa något i matväg, något inom kaffe/te, ett gott vin, göra en donation till välgörenhet eller liknande.

Alternativ till julklappsköp som passar för julklappslekar

För att leka en julklappslek behöver man nödvändigvis inte köpa en julklapp. De flesta av ovanstående lekar går det att istället för att köpa en julklapp att man byter ut den köpta julklappen mot något annat man har hemma. Billigt och miljövänligt!

  • Hembakat - Alla bakar eller tillagar något exklusivt och gott. Det bör inte vara något som är tänkt att ätas på julafton utan kanske mer avnjutas efteråt. Tex hemmagjorda tryfflar, sylt eller något lyxigt godis.
  • Bok - Alla tar med en variant av sin favoritbok från sin egen bokhylla, slår in och ger bort (alternativt bara lånar ut).
  • Vin - Alla tar med sitt favoritvin från sitt barskåp och ger bort. Detta innebär dock i praktiken ändå att man köper julklappen då man säkert vill ersätta vinet.
  • Kläder - Går enbart att kombinera med Hemlig Jultomte när du vet vem du ska ge julklappen till.
  • Leksaker - Visst är det en speciell sak att öppna en förpackning med en ny leksak men framförallt mindre barn kan lika gärna få ta del av en begagnad leksak. Slå in dem med omsorg bara så blir det roligare!

Julklappar för olika budgetar

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Underkategorier för Julklappslekar

Hemlig Jultomte Julklappsleken Julmysteriet

Blogginlägg som handlar om Julklappslekar

Julmysteriet - en spännande jullek för TV-spelsgenerationen

Julmysteriet - en spännande jullek för TV-spelsgenerationen

Igår berättade vi om 9 roliga lekar och sätt att ge julklappar till barn. Idag berättar vi om den roligaste,  längsta och gissningsvis också den roligaste för barnen: Julmysteriet. Den kräver att man är en grupp vuxna och gärna fler än ett barn. Den passa

9 roliga julklappslekar för barn

9 roliga julklappslekar för barn

Julklappslekar är lekar och sätt att ge en julklapp som gör julklappsutdelningen lite roligare. Dessa typer av julklappslekar kan förgylla de tråkigaste av yllestrumpor! Jag menar, vad kommer du ihåg bäst från din barndom? Troligtvis är det inte alla gråa

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.