Jultraditioner i Sydkorea

Sydkoreas flagga

Generellt sett är julen inte särskilt utbredd i Asien (undantaget Ryssland), men Sydkorea hör till ett av de asiatiska länder där julen firas mest. Här är ungefär 25 – 30 procent av befolkningen kristna, vilket kan jämföras med till exempel Kinas 1 procent. De övriga cirka 70 procenten av invånarna är antingen buddhister (ca 25 procent) eller utan religion.

Att landet har en högre andel kristna än andra sydostasiatiska länder märks tydligt. Till exempel är julen en officiell helgdag, vilket det varken är i exempelvis Kina (undantaget Hong Kong och Macau), Vietnam eller Japan. Dock har de bara en dag ledigt – juldagen. På annandagen går man tillbaka till skolan och jobbet. Ett längre vinterlov och fler helgdagar väntar dock vid nyår.

Dekorationer

Att julen har anlänt märks tydligt i de lite större städerna. Kyrkorna är klädda i färgglad, vacker julbeylsning, medan många träd i städerna ibland är helt insnurrade i ljusslingor. Att gå till kyrkan på juldagen är vanligt bland landets kristna, och börjar även bli mer populärt bland dem som inte är kristna. Kanske beror det på den spektakulära julbelysningen?

Butikerna i städerna brukar inte heller vara sena med att pynta sina butiker. Ofta hänger det stora, juliga elskyltar och annan belysning på butikerna utsidor. I Sydkoreanska hem är det inte heller särskilt sällsynt att se en julgran.

Juldagen

Exakt hur man firar juldagen skiljer sig åt ganska mycket mellan olika familjer. Ofta brukar man äta god mat och olika slags bakelser. Julklappar byts, och där är pengar en populär present att ge bort. Att ge faktiska saker som presenter har blivit allt mer populärt, men det är fortfarande vanligt att man helt enkelt ger bort pengar i julklapp.

Tomten, Santa Kullosu, är den som kommer med julklapparna. Ibland bär han, i likhet med tomten i de flesta andra delarna av världen, en röd rock. Ibland kan han dock komma i blåa kläder när han delar ut julklapparna.

På andra sidan gränsen, i Nordkorea, är verkligheten dock en annan. Här kan medborgare fängslas för sin kristna tro. Att inneha en bibel är bara det straffbart. Kristna i Nordkorea får alltså träffas i hemlighet om de vill fira jul.

Jeulgaeun krismas doeseyo!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

2 kommentarer

llllll - 2022-12-14

Alltså när?


Sara - 2020-12-24

Vilket datum firar man jul i Sydkorea? Det stod aldrig eller är det jag som missat det?


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.