Presenttips.se logo

Jultraditioner i Sydkorea

Sydkoreas flagga

Generellt sett är julen inte särskilt utbredd i Asien (undantaget Ryssland), men Sydkorea hör till ett av de asiatiska länder där julen firas mest. Här är ungefär 25 – 30 procent av befolkningen kristna, vilket kan jämföras med till exempel Kinas 1 procent. De övriga cirka 70 procenten av invånarna är antingen buddhister (ca 25 procent) eller utan religion.

Att landet har en högre andel kristna än andra sydostasiatiska länder märks tydligt. Till exempel är julen en officiell helgdag, vilket det varken är i exempelvis Kina (undantaget Hong Kong och Macau), Vietnam eller Japan. Dock har de bara en dag ledigt – juldagen. På annandagen går man tillbaka till skolan och jobbet. Ett längre vinterlov och fler helgdagar väntar dock vid nyår.

Dekorationer

Att julen har anlänt märks tydligt i de lite större städerna. Kyrkorna är klädda i färgglad, vacker julbeylsning, medan många träd i städerna ibland är helt insnurrade i ljusslingor. Att gå till kyrkan på juldagen är vanligt bland landets kristna, och börjar även bli mer populärt bland dem som inte är kristna. Kanske beror det på den spektakulära julbelysningen?

Butikerna i städerna brukar inte heller vara sena med att pynta sina butiker. Ofta hänger det stora, juliga elskyltar och annan belysning på butikerna utsidor. I Sydkoreanska hem är det inte heller särskilt sällsynt att se en julgran.

Juldagen

Exakt hur man firar juldagen skiljer sig åt ganska mycket mellan olika familjer. Ofta brukar man äta god mat och olika slags bakelser. Julklappar byts, och där är pengar en populär present att ge bort. Att ge faktiska saker som presenter har blivit allt mer populärt, men det är fortfarande vanligt att man helt enkelt ger bort pengar i julklapp.

Tomten, Santa Kullosu, är den som kommer med julklapparna. Ibland bär han, i likhet med tomten i de flesta andra delarna av världen, en röd rock. Ibland kan han dock komma i blåa kläder när han delar ut julklapparna.

På andra sidan gränsen, i Nordkorea, är verkligheten dock en annan. Här kan medborgare fängslas för sin kristna tro. Att inneha en bibel är bara det straffbart. Kristna i Nordkorea får alltså träffas i hemlighet om de vill fira jul.

Jeulgaeun krismas doeseyo!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.