Jultraditioner i Belgien

Belgiens flagga

Precis som i Nederländerna tror man att Sinterklaas, eller Saint Nicholas (beroende på region), kommer med presenter till barnen redan den sjätte december. För att få presenterna ska barnen ställa fram sina skor framför hemmets eldstad. Skorna ska gärna ställas fram med en liten present till Sinterklaas. Det här kan vara i form av till exempel en teckning eller några kakor. Vill de vara extra snälla kan de också lämna fram någonting till hans häst och assistenten Zwarte Piet (Svarte Petter).

Efter att ha ställt fram sina skor, och gärna några presenter, går barnen till sängs. Senare under natten landar Sinterklaas på taket med sällskap av sin häst och Zwarte Piet. Zwarte Piet sägs sedan klättra ner genom skorstenen för att fylla barnens skor med presenter. Om det är många, eller lite större, presenter brukar de ställas runtom skorna.

Precis som vår svenska tomte, vill Sinterklaas att barnen ska ha varit snälla om de ska få några presenter. Det sägs att han har en bok med alla barnens namn i, där han kan se om de varit snälla eller stygga det här året. Ifall barnen har varit stygga, kommer Zwarte Piet och tar med dem i sin säck tillbaka till Spanien (där han kommer ifrån).

Julafton och julmaten

Julafton, vill de flesta belgare spendera med den närmsta familjen. Precis som i Sverige är det den tjugofjärde som julbordet äts. Ofta går man och småäter lite under dagen, så som mini-pizzor, kex eller soppa, innan man börjar äta ”på riktigt” lite senare på kvällen. På bordet brukar det stå skaldjur och fisk, men även andra typer av kött, så som kalkon och kyckling, är vanligt att se. Oavsett vad du äter är det dock alltid ett tillbehör som är konstans – potatiskroketter. Till efterrätt är det vanligt att olika typer av glass serveras.

Även om barnen redan har fått merparten av sina presenter från Sinterklaas, brukar man ändå öppna lite mindre julklappar på julafton. Efter julbord och umgänge med nära och kära, brukar vissa gå på en midnattsmässa under natten mot juldagen. Juldagen brukar spenderas lugnt med familjen. Vissa åker iväg för att besöka släktingar eller vänner.

Vrolijk Kerstfeest! (Belgisk nederländska)
Joyeux Noël! (Franska)
Djoyeus Noyé! (Vallonska)

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.