Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Belgien

 
 
Belgiens flagga

Precis som i Nederländerna tror man att Sinterklaas, eller Saint Nicholas (beroende på region), kommer med presenter till barnen redan den sjätte december. För att få presenterna ska barnen ställa fram sina skor framför hemmets eldstad. Skorna ska gärna ställas fram med en liten present till Sinterklaas. Det här kan vara i form av till exempel en teckning eller några kakor. Vill de vara extra snälla kan de också lämna fram någonting till hans häst och assistenten Zwarte Piet (Svarte Petter).

Efter att ha ställt fram sina skor, och gärna några presenter, går barnen till sängs. Senare under natten landar Sinterklaas på taket med sällskap av sin häst och Zwarte Piet. Zwarte Piet sägs sedan klättra ner genom skorstenen för att fylla barnens skor med presenter. Om det är många, eller lite större, presenter brukar de ställas runtom skorna.

Precis som vår svenska tomte, vill Sinterklaas att barnen ska ha varit snälla om de ska få några presenter. Det sägs att han har en bok med alla barnens namn i, där han kan se om de varit snälla eller stygga det här året. Ifall barnen har varit stygga, kommer Zwarte Piet och tar med dem i sin säck tillbaka till Spanien (där han kommer ifrån).

Julafton och julmaten

Julafton, vill de flesta belgare spendera med den närmsta familjen. Precis som i Sverige är det den tjugofjärde som julbordet äts. Ofta går man och småäter lite under dagen, så som mini-pizzor, kex eller soppa, innan man börjar äta ”på riktigt” lite senare på kvällen. På bordet brukar det stå skaldjur och fisk, men även andra typer av kött, så som kalkon och kyckling, är vanligt att se. Oavsett vad du äter är det dock alltid ett tillbehör som är konstans – potatiskroketter. Till efterrätt är det vanligt att olika typer av glass serveras.

Även om barnen redan har fått merparten av sina presenter från Sinterklaas, brukar man ändå öppna lite mindre julklappar på julafton. Efter julbord och umgänge med nära och kära, brukar vissa gå på en midnattsmässa under natten mot juldagen. Juldagen brukar spenderas lugnt med familjen. Vissa åker iväg för att besöka släktingar eller vänner.

Vrolijk Kerstfeest! (Belgisk nederländska)
Joyeux Noël! (Franska)
Djoyeus Noyé! (Vallonska)