Presenttips.se logo

Jultraditioner på Malta

Maltas flagga

Som på så många andra platser i världen, är julen en av årets stora höjdpunkter på Malta. I likhet med andra länder där många katoliker bor, är det vanligt att man går på midnattsmässa natten mot juldagen. Kyrkorna är ofta fullsatta och full julstämning råder under dessa dagar.

Kyrkorna är vackert dekorerade med julbelysning och julkrubbor. Just julkrubborna har dock inte alltid varit populära på ön. När de först introducerades till landet av italienarna på 1600-talet, brändes de ofta upp. Med tiden kom julkrubborna dock att bli en väsentlig del av julfirandet på ön. Allt eftersom malteserna anammade detta, har julkrubborna kommit att representera ön mer. Istället för de klassiskt italienska byggnaderna i krubborna, har de långsamt ersatts av byggnader i mer maltesisk stil.

Jultraditioner

På Malta, precis som i många andra länder, dekoreras många av de allmänna utrymmena med julbelysning och annat pynt. Inte sällan syns en stor julgran på de största torgen. Att ha julgran i hemmet är, precis som i Sverige, även en tradition på Malta. Som många andra klär de granen med ljus, stjärna och andra juliga dekorationer.

Priedka tat-Tifel

Priedka tat-Tifel, vilket betyder ungefär barnets predikan, är en viktig tradition på ön. Traditionen går ut på att en pojke eller en flicka, vanligtvis mellan 7 och 10 år gammal, håller i predikan på midnattsmässan istället för prästen.

Barnen som håller i tjänsten lär sig vad de ska säga utantill, vilket ofta kräver att de börjar förbereda sig i upp till 4 – 5 veckor innan predikan ska hållas. Föräldrarna till barnet är inte sällan mycket nervösa inför sin sons eller sin dotters framträdande. Ofta har de tålmodigt hjälpt barnet att lära sig predikan utan till.

Barnet berättar om Jesu födelse i Betlehem, och de brukar uppmuntras till att göra sin predikan personlig, vilket ofta berör åhörarna.

Julmaten

Ofta innehåller julborden på Malta ett brett utbud av rätter. Enligt traditionen ska den maltesiska husfrun ha sparat den största tuppen på gården, kallat hasi, särskilt för jullunchen. Tuppen ska sedan traditionsenligt tillagas och serveras med grönsaker och potatis.

Enligt traditionen ska också en maltesisk efterrätt, Qagħaq ta’ l-Għasel, serveras. Därefter avslutat måltiden med en soppa av kastanj och kokos. Ovanstående traditionellt maltesiska julbord har dock i hög grad fått lämna plats åt andra maträtter. Idag är det till exempel vanligt med typiskt brittiskt julbord. Storbritannien, som styrde Malta mellan 1800 och 1964, har fört med sig rätter så som kalkon, ”christmas pudding” och ”mince pie”.

Il-Milied it-Tajjeb!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.