Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner på Malta

 
 
Maltas flagga

Som på så många andra platser i världen, är julen en av årets stora höjdpunkter på Malta. I likhet med andra länder där många katoliker bor, är det vanligt att man går på midnattsmässa natten mot juldagen. Kyrkorna är ofta fullsatta och full julstämning råder under dessa dagar.

Kyrkorna är vackert dekorerade med julbelysning och julkrubbor. Just julkrubborna har dock inte alltid varit populära på ön. När de först introducerades till landet av italienarna på 1600-talet, brändes de ofta upp. Med tiden kom julkrubborna dock att bli en väsentlig del av julfirandet på ön. Allt eftersom malteserna anammade detta, har julkrubborna kommit att representera ön mer. Istället för de klassiskt italienska byggnaderna i krubborna, har de långsamt ersatts av byggnader i mer maltesisk stil.

Jultraditioner

På Malta, precis som i många andra länder, dekoreras många av de allmänna utrymmena med julbelysning och annat pynt. Inte sällan syns en stor julgran på de största torgen. Att ha julgran i hemmet är, precis som i Sverige, även en tradition på Malta. Som många andra klär de granen med ljus, stjärna och andra juliga dekorationer.

Priedka tat-Tifel

Priedka tat-Tifel, vilket betyder ungefär barnets predikan, är en viktig tradition på ön. Traditionen går ut på att en pojke eller en flicka, vanligtvis mellan 7 och 10 år gammal, håller i predikan på midnattsmässan istället för prästen.

Barnen som håller i tjänsten lär sig vad de ska säga utantill, vilket ofta kräver att de börjar förbereda sig i upp till 4 – 5 veckor innan predikan ska hållas. Föräldrarna till barnet är inte sällan mycket nervösa inför sin sons eller sin dotters framträdande. Ofta har de tålmodigt hjälpt barnet att lära sig predikan utan till.

Barnet berättar om Jesu födelse i Betlehem, och de brukar uppmuntras till att göra sin predikan personlig, vilket ofta berör åhörarna.

Julmaten

Ofta innehåller julborden på Malta ett brett utbud av rätter. Enligt traditionen ska den maltesiska husfrun ha sparat den största tuppen på gården, kallat hasi, särskilt för jullunchen. Tuppen ska sedan traditionsenligt tillagas och serveras med grönsaker och potatis.

Enligt traditionen ska också en maltesisk efterrätt, Qagħaq ta’ l-Għasel, serveras. Därefter avslutat måltiden med en soppa av kastanj och kokos. Ovanstående traditionellt maltesiska julbord har dock i hög grad fått lämna plats åt andra maträtter. Idag är det till exempel vanligt med typiskt brittiskt julbord. Storbritannien, som styrde Malta mellan 1800 och 1964, har fört med sig rätter så som kalkon, ”christmas pudding” och ”mince pie”.

Il-Milied it-Tajjeb!