Jultraditioner i Kina

Kinas flagga

Julen i Kina är av förklarliga skäl inte lika stort och populärt som i kristna länder. I Kina anser sig ungefär endast en procent, eller ca 13 miljoner, tillhöra kristendomen. 13 miljoner kan givetvis låta mycket, men det ska tas i beaktning att Kinas totala invånarantal ligger på ungefär 1,3 miljarder.

De allra flesta vet inte särskilt mycket alls om julen, men i storstäderna kan en viss julstämning märkas på stan. I de största städerna är många gator och torg till och med utsmyckade med stora julgranar, juleljus och annat pynt.

Traditioner

Då många av de som firar jul i Kina troligtvis är emigrerade från västerländska länder, och det faktum att en så liten andel av övriga befolkningen gör det, finns det väldigt få traditioner som är specifika just för Kina. Men visst finns det lite skillnader.

Julgranen

De flesta kineser har ju inte en julgran, men om de har en, så är den vanligtvis av plast. Istället för julgranskulor och smällkarameller så pryds den vanligtvis med pynt av papper.

Ge bort äpplen

En tradition som har växt sig allt mer och mer populär i landet är den att ge bort äpplen. Det här har sin grund i att julafton på kinesiska kallas för ”Ping’an Ye”, vilket betyder ungefär stilla eller fredlig kväll (hämtat från visan Stilla Natt). Ordet för äpple på mandarin, ”píngguǒ”, låter snarlikt kinesiskans ord för fred – därav traditionen. Det är vanligt att se butiker sälja äpplen omslagna i fint färgat papper runt juletider i landet.

Sheng Dan Kuai Le!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

3 kommentarer

Maria Sellberg - 2022-11-18

Vad äter man. Och när kommersancta claus?


Christoffer på Presenttips.se - 2020-12-10

Sophia: All den informationen finns på länken ovan, dvs https://www.presenttips.se/jul/julmusik-fran-hela-varlden - där står vilket land låten kommer ifrån och kort om låten.


Sophia - 2020-12-09

Kan ni skriva vilket land som låten kommer ifrån.


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.