Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner på Filippinerna

 
 
Filippinernas flagga

Människorna på Filippinerna firar jul riktigt länge. Faktum är att julvisorna börjar spelas i butikerna redan i september. Formellt sett börjar dock julfirandet den 16:e december, när många invånare går på Misa de Gallo, som är en rad gudstjänster som hålls mycket tidigt på morgonen (ofta innan skymning).

Julen på Filippinerna skiljer sig mycket från merparten av de andra sydostasiatiska länderna, då landet är det enda i området med en mycket hög andel kristna (över 80 procent). Följaktligen är julen en av de viktigaste högtiderna på året för invånarna på öarna.

Traditioner

Filippinerna har länge varit under amerikanskt styre, således är många av traditionerna på ön medförda därifrån. Även en hel del brittiska influenser kan märkas i den filippinska julen. Precis som i många västerländska länder är julgranar, tomtar, julkort och julvisor (från västvärlden) populära inslag på öarna. Men de har också helt egna jultraditioner.

Parol

Parol, som är en stång med en lysande stjärna fastsatt på den, är den mest populära juldekorationen i landet. Traditionellt sett är stången gjord av bambu, medan stjärnan är gjord av japanskt papper i olika färger. Stjärnan ska symbolisera den stjärna som guidade de tre vise männen.

Julafton och Juldagen

Julafton är väldigt viktig på Filippinerna. Många brukar vara vakna hela natten, och sedan vara uppe hela juldagen – utan sömn (nåja, någon tupplur kanske). Julaftonskvällen inleds med att man går och lyssnar på den sista ”simbang gabi” (gudstjänsten). Därefter väntar en stor midnattsfest, Noche Buena.

Noche Buena är en stor fest där vänner, släkt, grannar och familjer samlas för att önska varandra en god jul. Festerna hålls vanligtvis hemma hos någon av deltagarna, och på borden i huset brukar det stå olika typer av fläskkött, fruktsallad, riskakor, ris, drinkar och andra sötsaker.

Maligayang Pasko!