Jultraditioner på Filippinerna

Filippinernas flagga

Människorna på Filippinerna firar jul riktigt länge. Faktum är att julvisorna börjar spelas i butikerna redan i september. Formellt sett börjar dock julfirandet den 16:e december, när många invånare går på Misa de Gallo, som är en rad gudstjänster som hålls mycket tidigt på morgonen (ofta innan skymning).

Julen på Filippinerna skiljer sig mycket från merparten av de andra sydostasiatiska länderna, då landet är det enda i området med en mycket hög andel kristna (över 80 procent). Följaktligen är julen en av de viktigaste högtiderna på året för invånarna på öarna.

Traditioner

Filippinerna har länge varit under amerikanskt styre, således är många av traditionerna på ön medförda därifrån. Även en hel del brittiska influenser kan märkas i den filippinska julen. Precis som i många västerländska länder är julgranar, tomtar, julkort och julvisor (från västvärlden) populära inslag på öarna. Men de har också helt egna jultraditioner.

Parol

Parol, som är en stång med en lysande stjärna fastsatt på den, är den mest populära juldekorationen i landet. Traditionellt sett är stången gjord av bambu, medan stjärnan är gjord av japanskt papper i olika färger. Stjärnan ska symbolisera den stjärna som guidade de tre vise männen.

Julafton och Juldagen

Julafton är väldigt viktig på Filippinerna. Många brukar vara vakna hela natten, och sedan vara uppe hela juldagen – utan sömn (nåja, någon tupplur kanske). Julaftonskvällen inleds med att man går och lyssnar på den sista ”simbang gabi” (gudstjänsten). Därefter väntar en stor midnattsfest, Noche Buena.

Noche Buena är en stor fest där vänner, släkt, grannar och familjer samlas för att önska varandra en god jul. Festerna hålls vanligtvis hemma hos någon av deltagarna, och på borden i huset brukar det stå olika typer av fläskkött, fruktsallad, riskakor, ris, drinkar och andra sötsaker.

Maligayang Pasko!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.