Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner på Madagaskar

 
 
Madagaskars flagga

Julen på Madagaskar ser såklart lite annorlunda ut än den vi är vana vid i Sverige. Madagaskar ligger vid ekvatorn, så det blir knappast några vita jular här. Trots det varma klimatet är dekorationer i form av snö och små rödhakar, gjorda av tyg, mycket vanliga att se – trots att inget av dem finns på ön. Det varma klimatet hindrar givetvis dock inte madagaskerna från att fira julen riktigt ordentligt.

Midnattsmässan

Som i många andra delar av världen är det vanligt att man går på en midnattsmässa den tjugofjärde. Midnattsmässan är en särskild gudstjänst som håller på ända från klockan fem på julafton till en bit efter tolvslaget. Stora delar av den långa gudstjänsten är fylld med musik. Ofta är det barn som sjunger sånger och spelar upp pjäser. På juldagen träffas man återigen i kyrkan – dock för en lite lugnare gudstjänst, där kyrkan brukar dela ut kakor och andra sötsaker till dem som har kommit.

Maten

En viktig del i julfirandet på ön är, som i så många andra länder i världen, att man träffas och äter mat tillsammans. Medan vi i Sverige och Europa ofta träffas inom den närmsta släkten, brukar madagaskerna träffas i betydligt större grupper. Som regel tar man på sig sina bästa kläder med till middagen. Själv maten består ofta av kyckling eller fläsk med ris, som sedan följs av något sött till efterrätt.

De som har det lite bättre ställt brukar gå ut och äta julmiddag på restaurang. Dessa tillhör dock inte majoriteten. Något annat som är populärt att äta under juletider är färsk litchifrukt, som säljs på gatorna och i affärerna. Många av gatorna på ön är helt täckta av skal från litchifrukten när julafton närmar sig.

Tatra ny Noely!