Presenttips.se logo

Jultraditioner på Madagaskar

Madagaskars flagga

Julen på Madagaskar ser såklart lite annorlunda ut än den vi är vana vid i Sverige. Madagaskar ligger vid ekvatorn, så det blir knappast några vita jular här. Trots det varma klimatet är dekorationer i form av snö och små rödhakar, gjorda av tyg, mycket vanliga att se – trots att inget av dem finns på ön. Det varma klimatet hindrar givetvis dock inte madagaskerna från att fira julen riktigt ordentligt.

Midnattsmässan

Som i många andra delar av världen är det vanligt att man går på en midnattsmässa den tjugofjärde. Midnattsmässan är en särskild gudstjänst som håller på ända från klockan fem på julafton till en bit efter tolvslaget. Stora delar av den långa gudstjänsten är fylld med musik. Ofta är det barn som sjunger sånger och spelar upp pjäser. På juldagen träffas man återigen i kyrkan – dock för en lite lugnare gudstjänst, där kyrkan brukar dela ut kakor och andra sötsaker till dem som har kommit.

Maten

En viktig del i julfirandet på ön är, som i så många andra länder i världen, att man träffas och äter mat tillsammans. Medan vi i Sverige och Europa ofta träffas inom den närmsta släkten, brukar madagaskerna träffas i betydligt större grupper. Som regel tar man på sig sina bästa kläder med till middagen. Själv maten består ofta av kyckling eller fläsk med ris, som sedan följs av något sött till efterrätt.

De som har det lite bättre ställt brukar gå ut och äta julmiddag på restaurang. Dessa tillhör dock inte majoriteten. Något annat som är populärt att äta under juletider är färsk litchifrukt, som säljs på gatorna och i affärerna. Många av gatorna på ön är helt täckta av skal från litchifrukten när julafton närmar sig.

Tatra ny Noely!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.