Jultraditioner i Indien

Indiens flagga

Jämfört med andra religiösa högtider i Indien, är julfirandet ganska litet. Detta eftersom ungefär endast 2,3 procent av befolkningen är kristna. Med det sagt finns det ändå 25 miljoner kristna i landet – betydligt fler än i många läder i västvärlden alltså.

De kristna samhällena ligger ganska utspridda i landet. En av de mest kristna städerna är Mumbai, där de flesta är katoliker. Indiens minsta stat, Goa, är en annan del av landet där antalet kristna är förhållandevis högt (26 procent). Samma gäller även staterna Manipur, Meghalaya, Nagaland och Mizoram (som alla ligger långt österut i landet).

Precis som i många katolska länder är midnattsmässan en mycket viktig del av julfirandet för kristna indier. Enligt traditionen går hela familjen tillsammans till gudstjänsten, som sedan följs av ett stort julbord med många olika typer av maträtter, delikatesser och sötsaker. Strax därefter följer julklappsöppningen.

Traditioner

Även om det finns mycket som binder samman den kristna befolkningen i Indien, finns det också en del regionala skillnader när det kommer till julfirandet. Goa är troligtvis den del av Indien vars julfirande påminner mest om hur vi i västvärlden firar jul.

Goa och Mumbai

Goa är ett av de mer kristna områdena i landet, och kanske också ett av de mer västinfluerade till följd av täta kontakter med Portugal under historien. Precis som i Portugal är den stora majoriteten av de kristna också katoliker, vilket speglar sig ordentligt i julfirandet.

Som i många andra länder brukar de yngre (men även de lite äldre) gå ut i grannskapet, knacka dörr och sjunga julvisor. Här är också julgranar en viktig del av julfirandet. Julgranarna ser dock ofta lite annorlunda ut än hur den gör i Europa – många tar helt enkelt det träd som de hittar, vilket ofta kan vara ett mango- eller bananträd. En stark tradition i Goa är den att hänga upp stora, stjärnformade lyktor av färgat papper på julafton.

Nordvästra Indien

I nordvästra Indien finns många av de traditioner som gäller i Moa och Mumbai. Här ligger dock en större tonvikt vid julvisorna – varje natt, i en hel vecka, går många i befolkningen ut och sjunger julvisor för grannskapet. Till skillnad från Goa, vars julvisor är starkt influerade av väst, brukar man i de nordvästra delarna av Indien sjunga sina egna julvisor.

Sydvästra Indien

I sydvästra Indien, mer precist i staten Kerala Were, är 22 procent av statens 33 miljoner invånare kristna. Som i resten av Indien är de flesta katoliker. De som är mer traditionella av sig fastar från den första december ända fram till midnattsmässan på julafton.

Maten

Indiska julbord är starkt influerade av den västerländska julmaten. Samtidigt finns det dock stora regionala skillnader. Kyckling, lamm och curry i olika former är dock vanligt att se i de allra flesta delarna av landet. Något som är populärt att äta som efterrätt är Bebinca, som är en slags pudding.

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

lo - 2022-10-10

jag undrar varöfr man äter mat i india


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.