Presenttips.se logo

Jultraditioner i Indien

Indiens flagga

Jämfört med andra religiösa högtider i Indien, är julfirandet ganska litet. Detta eftersom ungefär endast 2,3 procent av befolkningen är kristna. Med det sagt finns det ändå 25 miljoner kristna i landet – betydligt fler än i många läder i västvärlden alltså.

De kristna samhällena ligger ganska utspridda i landet. En av de mest kristna städerna är Mumbai, där de flesta är katoliker. Indiens minsta stat, Goa, är en annan del av landet där antalet kristna är förhållandevis högt (26 procent). Samma gäller även staterna Manipur, Meghalaya, Nagaland och Mizoram (som alla ligger långt österut i landet).

Precis som i många katolska länder är midnattsmässan en mycket viktig del av julfirandet för kristna indier. Enligt traditionen går hela familjen tillsammans till gudstjänsten, som sedan följs av ett stort julbord med många olika typer av maträtter, delikatesser och sötsaker. Strax därefter följer julklappsöppningen.

Traditioner

Även om det finns mycket som binder samman den kristna befolkningen i Indien, finns det också en del regionala skillnader när det kommer till julfirandet. Goa är troligtvis den del av Indien vars julfirande påminner mest om hur vi i västvärlden firar jul.

Goa och Mumbai

Goa är ett av de mer kristna områdena i landet, och kanske också ett av de mer västinfluerade till följd av täta kontakter med Portugal under historien. Precis som i Portugal är den stora majoriteten av de kristna också katoliker, vilket speglar sig ordentligt i julfirandet.

Som i många andra länder brukar de yngre (men även de lite äldre) gå ut i grannskapet, knacka dörr och sjunga julvisor. Här är också julgranar en viktig del av julfirandet. Julgranarna ser dock ofta lite annorlunda ut än hur den gör i Europa – många tar helt enkelt det träd som de hittar, vilket ofta kan vara ett mango- eller bananträd. En stark tradition i Goa är den att hänga upp stora, stjärnformade lyktor av färgat papper på julafton.

Nordvästra Indien

I nordvästra Indien finns många av de traditioner som gäller i Moa och Mumbai. Här ligger dock en större tonvikt vid julvisorna – varje natt, i en hel vecka, går många i befolkningen ut och sjunger julvisor för grannskapet. Till skillnad från Goa, vars julvisor är starkt influerade av väst, brukar man i de nordvästra delarna av Indien sjunga sina egna julvisor.

Sydvästra Indien

I sydvästra Indien, mer precist i staten Kerala Were, är 22 procent av statens 33 miljoner invånare kristna. Som i resten av Indien är de flesta katoliker. De som är mer traditionella av sig fastar från den första december ända fram till midnattsmässan på julafton.

Maten

Indiska julbord är starkt influerade av den västerländska julmaten. Samtidigt finns det dock stora regionala skillnader. Kyckling, lamm och curry i olika former är dock vanligt att se i de allra flesta delarna av landet. Något som är populärt att äta som efterrätt är Bebinca, som är en slags pudding.

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.