Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Australien

 
 
Australiens flagga

Julen i Australien ser av naturliga skäl lite annorlunda ut än vad den gör på vår sida av ekvatorn. Under julafton och juldagen har de australiensiska barnen precis påbörjat sitt sommarlov. Medan många i Sverige kan åka snöskoter och skidor under julmånaderna, kan många australiensare istället åka vattenskoter och hänga på stranden.

Något som är populärt i Australien är att sjunga julsånger. Men då så många av världens jullåtar har innehåll om snö och kyla, brukar Australiensarna byta ut vissa ord så att texten bättre passar det varma klimatet som råder där. Kort sagt gör det varma klimatet att julen blir lite speciell i Australien.

Traditioner

De flesta invånarna på Australien är invandrade från England och Irland och tog då med sig sina jultraditioner till ön. Julen i Australien skiljer sig dock en hel del från den i Storbritannien.

Julsånger

Många australiensare samlas i juletider för att sjunga. De träffas ofta runt kvällen när det börjar bli mörkt, tänder ljus och börjar sjunga kända julsånger. Förhoppningsvis är det stjärnklart, vilket spär på julstämningen ytterligare.

Juldagen

Det är på juldagen som familjer över hela Australien träffas för att äta och umgås. Många familjer med brittiskt ursprung går även på gudstjänst denna dag. En av höjdpunkterna på juldagen är maten (läs mer nedan).

Boxing Day

Bland de australiensare med brittisk bakgrund är det vanligt att fira Boxing Day, som äger rum den 26:e december. Dagen ägnas åt att tacka människor i serviceyrken för deras arbete det gångna året. Dricks ges ofta till arbetare inom yrken som till exempel brevbärare och tidningsbud.

Irländska traditioner

Många av dagens invånare i Australien har irländsk bakgrund. Något som är vanligt bland dem är att fadern i familjen sätter upp ett ljus utanför ytterdörren på julafton. Detta för att välkomna Maria, Josef och Jesus. Det är sedan familjens yngsta barns uppgift att tända ljuset. Familjen går sedan till kyrkan för midnattsmässa och går även på en gudstjänst på juldagen.

Maten

Maten är en viktig del av julfirandet på Australien, precis som i så många andra länder. Vad man äter, och hur det äts, kan det dock se lite annorlunda ut. Vissa familjer, särskilt de med brittisk bakgrund, äter ett klassiskt brittiskt julbord med rätter som kalkon, skicka och pudding.

Andra familjer går ut till grillen i trädgården och äter sin julmiddag ute i solskenet, medan andra tar med sig maten till stranden.

Happy christmas!