Jultraditioner i Australien

Australiens flagga

Julen i Australien ser av naturliga skäl lite annorlunda ut än vad den gör på vår sida av ekvatorn. Under julafton och juldagen har de australiensiska barnen precis påbörjat sitt sommarlov. Medan många i Sverige kan åka snöskoter och skidor under julmånaderna, kan många australiensare istället åka vattenskoter och hänga på stranden.

Något som är populärt i Australien är att sjunga julsånger. Men då så många av världens jullåtar har innehåll om snö och kyla, brukar Australiensarna byta ut vissa ord så att texten bättre passar det varma klimatet som råder där. Kort sagt gör det varma klimatet att julen blir lite speciell i Australien.

Traditioner

De flesta invånarna på Australien är invandrade från England och Irland och tog då med sig sina jultraditioner till ön. Julen i Australien skiljer sig dock en hel del från den i Storbritannien.

Julsånger

Många australiensare samlas i juletider för att sjunga. De träffas ofta runt kvällen när det börjar bli mörkt, tänder ljus och börjar sjunga kända julsånger. Förhoppningsvis är det stjärnklart, vilket spär på julstämningen ytterligare.

Juldagen

Det är på juldagen som familjer över hela Australien träffas för att äta och umgås. Många familjer med brittiskt ursprung går även på gudstjänst denna dag. En av höjdpunkterna på juldagen är maten (läs mer nedan).

Boxing Day

Bland de australiensare med brittisk bakgrund är det vanligt att fira Boxing Day, som äger rum den 26:e december. Dagen ägnas åt att tacka människor i serviceyrken för deras arbete det gångna året. Dricks ges ofta till arbetare inom yrken som till exempel brevbärare och tidningsbud.

Irländska traditioner

Många av dagens invånare i Australien har irländsk bakgrund. Något som är vanligt bland dem är att fadern i familjen sätter upp ett ljus utanför ytterdörren på julafton. Detta för att välkomna Maria, Josef och Jesus. Det är sedan familjens yngsta barns uppgift att tända ljuset. Familjen går sedan till kyrkan för midnattsmässa och går även på en gudstjänst på juldagen.

Maten

Maten är en viktig del av julfirandet på Australien, precis som i så många andra länder. Vad man äter, och hur det äts, kan det dock se lite annorlunda ut. Vissa familjer, särskilt de med brittisk bakgrund, äter ett klassiskt brittiskt julbord med rätter som kalkon, skicka och pudding.

Andra familjer går ut till grillen i trädgården och äter sin julmiddag ute i solskenet, medan andra tar med sig maten till stranden.

Happy christmas!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

hej - 2021-11-11

Detta var fantastisk hjälp, tak


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.