Presenttips.se logo

Jultraditioner i Venezuela

Venezuelas flagga

Julen i Venezuela är kanske den mest sprakande julen i hela världen. Här är nämligen fyrverkerier under julfirandet mycket vanligt. Medan fyrverkerierna firas upp i natthimlen är det vanligt att höra Gaita, en traditionell musikstil, ackompanjera smällarna. I många hem står julgranar, ofta av plast, och på julaftonskvällen börjar merparten av befolkningen att gå mot kyrkorna för midnattsmässan. Julen i Venezuela har många likheter med andra katolska länder – men också många olikheter.

Gaita

Gaita-musiken är vanlig att höra under juletider i Venezuela. Den traditionella musiktypen kommer från Zulia, en delstat belägen i de västra delarna av landet. Flera olika instrument används när genren spelas, bland annat Cuatro som är en fyrsträngad gitarr, Tambora och Furro, som är olika typer av trummor och Charrasca som är ett annat slags handburet slagverk. De som sjunger kallas för Gaiteros.

Mässor och gudstjänster

Midnattsmässan är en viktig del av julen i många länder världen över, och likaså i Venezuela. Dagarna innan julaftonskvällen, då midnattsmässan äger rum, pågår det en hel del olika mässor och gudstjänster över hela landet. I Caracas, som är landets huvudstad, brukar många åka rullskridskor till dessa tjänster som ofta hålls på morgonen. Till följd av det är många av innerstadens bilvägar avstängda på morgnarna. På så vis kan rullskridskoåkarna känna sig säkra.

Maten

Hur julbordet ser ut skiljer sig en del beroende på vilken del av landet det är fråga om. En rätt som dock syns på de flesta julborden är Hallacas, som består av rullar med en blandning av biff, fläsk, kyckling, kapris, russin och oliver inne i dem. Själva rullarna är av bladen från kokbananer. Rullarna knyts ihop med hjälp av ett snöre och kokas eller ångas.

Även Pan de Jamón är vanligt att se på de venezuelanska julborden. Pan de Jamón är ett slags bröd som är fyllt med skinka, russin, oliver och bacon. Kycklingsallad och andra rätter med fläsk i brukar också serveras.

Feliz Navidad

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.