Jultraditioner i Venezuela

Venezuelas flagga

Julen i Venezuela är kanske den mest sprakande julen i hela världen. Här är nämligen fyrverkerier under julfirandet mycket vanligt. Medan fyrverkerierna firas upp i natthimlen är det vanligt att höra Gaita, en traditionell musikstil, ackompanjera smällarna. I många hem står julgranar, ofta av plast, och på julaftonskvällen börjar merparten av befolkningen att gå mot kyrkorna för midnattsmässan. Julen i Venezuela har många likheter med andra katolska länder – men också många olikheter.

Gaita

Gaita-musiken är vanlig att höra under juletider i Venezuela. Den traditionella musiktypen kommer från Zulia, en delstat belägen i de västra delarna av landet. Flera olika instrument används när genren spelas, bland annat Cuatro som är en fyrsträngad gitarr, Tambora och Furro, som är olika typer av trummor och Charrasca som är ett annat slags handburet slagverk. De som sjunger kallas för Gaiteros.

Mässor och gudstjänster

Midnattsmässan är en viktig del av julen i många länder världen över, och likaså i Venezuela. Dagarna innan julaftonskvällen, då midnattsmässan äger rum, pågår det en hel del olika mässor och gudstjänster över hela landet. I Caracas, som är landets huvudstad, brukar många åka rullskridskor till dessa tjänster som ofta hålls på morgonen. Till följd av det är många av innerstadens bilvägar avstängda på morgnarna. På så vis kan rullskridskoåkarna känna sig säkra.

Maten

Hur julbordet ser ut skiljer sig en del beroende på vilken del av landet det är fråga om. En rätt som dock syns på de flesta julborden är Hallacas, som består av rullar med en blandning av biff, fläsk, kyckling, kapris, russin och oliver inne i dem. Själva rullarna är av bladen från kokbananer. Rullarna knyts ihop med hjälp av ett snöre och kokas eller ångas.

Även Pan de Jamón är vanligt att se på de venezuelanska julborden. Pan de Jamón är ett slags bröd som är fyllt med skinka, russin, oliver och bacon. Kycklingsallad och andra rätter med fläsk i brukar också serveras.

Feliz Navidad

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.