Jultraditioner i Grekland

Greklands flagga

Julen i Grekland har stora likheter med andra länder där majoriteten av de kristna är katoliker. Italien, Portugal och Frankrike är exempel på dessa. Samtidigt har nästan varje land i världen jultraditioner som är unika för just det landet – och Grekland är inget undantag.

Traditioner

På julafton är det populärt att barnen, särskilt pojkarna, går runt i kvarteren och sjunger kalanda (julsånger). Med sig har de också olika typer av slagverk, så som trummor och trianglar, för att ackompanjera sången med. Ibland tar de också med sig små modellbåtar, målade i guld och dekorerade med nötter (att bära en båt med sig är en mycket gammal grekisk sed som hålls vid liv än idag). Om de som lyssnar har uppskattat julsångerna, brukar de ge pengar, nötter, godis eller torkade fikon som tack.

Kallikantzaroi

En annan typ av dekoration, som är äldre och mer traditionell, är en liten träskål med en tråd spänd runt kanterna. Från tråden hänger ett kors av trä som är inlindat i kvistar från basilikaväxten. I skålen brukar man hälla i lite vatten så att basilikan hålls fräsch – men också för att skrämma iväg dåliga krafter.

En gång om dagen brukar någon i familjen, vanligtvis mamman, doppa korset i vattnet och stänka det i hemmets alla rum. Det här gör man för att hålla Kallikantzaroi (de onda andarna) borta. Det här behöver man dock bara göra mellan juldagen och trettondedag jul. Det är nämligen endast under den här perioden som Kallikantzaroi kan dyka upp.

Kallikantzaroi sägs komma upp från jordens inre och förstöra julen för dem som bor i huset. De sägs klättra in genom skorstenen och släcka brasor och göra mjölken sur. Har man ingen träskål hemma, kan man istället låta en brasa brinna under samma period. Även detta tros hålla de julförstörande krafterna borta.

Maten

Efter midnattsmässan, natten mot juldagen, väntar ett stort julbord för grekerna. I Grekland är det många som adventsfastar, vilket traditionellt sett innebär att man inte äter rött kött, fågel, köttprodukter, ägg, mejeriprodukter, fisk, olja eller dricker vin. Således blir julbordet extra härligt för många greker – det är ju då som man äntligen kan hugga in på de saker man avstått från sedan första advent.

Som huvudrätt brukar ofta lamm eller fläsk serveras. Som tillbehör är det vanligt med spenat, ostpaj och olika slags sallader och grönsaker. Till efterrätt brukar en rad olika bakelser avnjutas, bland annat välkända baklava.

Kalá Christoúgenna!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

2 kommentarer

Christoffer på Presenttips.se - 2020-01-08

Chrissi: Det är fullt möjligt att jag missat detta. Du får gärna tipsa om var jag kan läsa mer om detta! Alla uppgifter är ju andrahandsuppgifter och vissa jultraditioner kanske bara finns i en del av landet, inte är lika aktuella längre och (uppenbarligen) andra som saknas helt.


Chrissi Backman - 2020-01-06

Ιnget om kourambiedes o Melomakarona och mkt mer..
Lamn till Jul?? Hmmm
Har aldrig ätit hemma hos oss men gris... Ja!!!
På senare år även fylld kyckling


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.