Jultraditioner i Tyskland

Jultraditioner tyskland flagga

Många av de traditioner och seder som vi i Sverige bygger vårt julfirande omkring kommer faktiskt ursprungligen från Tyskland. Det sägs till exempel att både lussekatter och pepparkakshus är tyska traditioner. Att ta in en julgran i huset är en annan tysk tradition som vi i Sverige har omfamnat. Det var även i Tyskland som man startade seden med att klä julgranen. Julgranen är en symbol för fruktbarhet, god hälsa och framgång.

Julmat i Tyskland

I Tyskland, precis som i Sverige, skiljer sig julbordet lite på i vilken landsända man befinner sig. Det finns dock alltid en grillad gås, anka eller kalkon placerad mitt på bordet. Det är också vanligt att man serverar karp och någon form av fläskkött. Potatis är också ett givet inslag på julbordet, gärna i en sallad tillsammans med korv.

När det gäller julgodis och bakverk är tyskarna mycket förtjusta i ”stolle”, en mycket kaloristinn kaka med russin, samt papparkakor (lebkuchen) i olika form och konsistens. Det som är lite speciellt med de tyska pepparkakorna är att honung är en viktig ingrediens.

Juldekorationer

Tyskarna är ganska återhållsamma med juldekorationerna. Att granen ska stå på sin plats i vardagsrummet är självklart, likaså att adventsljusstakarna ska stå framme i fönstren. I övrigt ser man sällan blinkande juldekorationer utanpå husfasader och extravaganta dekorationer i trädgårdar. På så vis kan man säga att tyskarna har ungefär samma inställning som vi svenskar.

Julmarknader

Tyskarna älskar att ge sig ut på julmarknader (Christkindlmarkt) före och omkring jultid. Flera av de julmarknader som betraktas som de äldsta i världen finns faktiskt i Tyskland. Tyskland kan även ståta med de absolut största marknaderna. Julmarknaderna i Nürnberg, Stuttgart och Dresden har närmare tre miljoner besökare vardera varje år.

Vid julmarknaderna skapas nästan en ”stad i staden”. Man äter, dricker och umgås i dagar i sträck. Under hela december, ända fram till julafton, arrangeras föreställningar med bibliska teman, framför allt då Jesu födelse.

Julklappar

Barnen får en första smak av julen redan den 6:e december. Då är det nämligen Sankt Nikolaus (Nikolaustag). Traditionen påbjuder att barnen ska ställa en sko utanför dörren innan de går och lägger sig. På natten kommer sedan Sankt Nikolaus och stoppar en present i skon. Om man inte har varit snäll och lydig under året kan man dock i stället upptäcka att det står en stav i skon. Då är det Sankt Nikolaus hjälpreda Knecht Ruprecht som har varit framme.

På julaftonskvällen sker den stora julklappsutdelningen. Antingen delar familjen ut julklapparna till varandra eller så kommer jultomten (Weihnachtsmann). Har man tur kan även ängeln Das Christkind komma förbi med en korg full av presenter.

Frohliche Weihnachten!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

Linus Ohlsson - 2020-12-07

Hej! Jag gillar den tyska hjulen och älskar din hemmsida! Jag älskar att fira hjul medmin familj och göra hjulbord i sjöjden. Jag gillar okkså att fira hjul.


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.