Jultraditioner i Storbritannien

Storbritanniens flagga

I Storbritannien firar familjerna jul tillsammans och tittar på när familjemedlemmarna öppnar sina julklappar – precis som i Sverige och många andra delar av världen. Faktum är att flera av de traditioner vi har i dagens Sverige delas med Storbritannien.

I Storbritannien satsar många av städerna helhjärtat på belysningen på gator och torg. Här är själva tändningen av städers julbelysning något extra, och ofta är det en känd person som trycker på strömbrytaren – inte sällan inför hundra- eller tusentals åskådare.

Traditioner

Som i många andra länder är det populärt att se julspel, alltså om Jesus födelse i Betlehem. I likhet med Sverige (och många andra länder) skriver barnen också julbrev. En väsentlig skillnad är dock att barnen eldar upp breven i eldstaden (om man har en sådan) istället för att posta iväg dem. Tomten ”läser” sedan brevet genom röken från skorstenen.

Boxing Day

Boxing Day är en gammal tradition som härstammar från Storbritannien. Boxing Day infaller den 26:e december och går ut på att tacka människor i serviceyrken. Ofta ger man dricks till personer som arbetar som till exempel tidningsbud eller brevbärare. Boxing Day har spridit sig från Storbritannien till många länder i världen, främst engelsktalande.

Julgranen

De allra flesta familjer har en julgran, eller till och med två. Precis som i Sverige brukar familjen hjälpas åt att dekorera granen. Traditionen med julgranen kom till Storbritannien med Prins Albert som var make till Drottning Victoria. Albert var från Tyskland, och ville ta med en tysk sed till England.

Maten

Maten äts vanligtvis runt lunchtid på juldagen. Ofta är det kalkon, värmda grönsaker, bacon och olika typer av korv som står på bordet. Till maten äts ofta sås av tranbär. Som dessert serveras ofta pudding och olika typer av mjuka kakor.

Merry Christmas!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.