Presenttips.se logo

Jultraditioner i Storbritannien

Storbritanniens flagga

I Storbritannien firar familjerna jul tillsammans och tittar på när familjemedlemmarna öppnar sina julklappar – precis som i Sverige och många andra delar av världen. Faktum är att flera av de traditioner vi har i dagens Sverige delas med Storbritannien.

I Storbritannien satsar många av städerna helhjärtat på belysningen på gator och torg. Här är själva tändningen av städers julbelysning något extra, och ofta är det en känd person som trycker på strömbrytaren – inte sällan inför hundra- eller tusentals åskådare.

Traditioner

Som i många andra länder är det populärt att se julspel, alltså om Jesus födelse i Betlehem. I likhet med Sverige (och många andra länder) skriver barnen också julbrev. En väsentlig skillnad är dock att barnen eldar upp breven i eldstaden (om man har en sådan) istället för att posta iväg dem. Tomten ”läser” sedan brevet genom röken från skorstenen.

Boxing Day

Boxing Day är en gammal tradition som härstammar från Storbritannien. Boxing Day infaller den 26:e december och går ut på att tacka människor i serviceyrken. Ofta ger man dricks till personer som arbetar som till exempel tidningsbud eller brevbärare. Boxing Day har spridit sig från Storbritannien till många länder i världen, främst engelsktalande.

Julgranen

De allra flesta familjer har en julgran, eller till och med två. Precis som i Sverige brukar familjen hjälpas åt att dekorera granen. Traditionen med julgranen kom till Storbritannien med Prins Albert som var make till Drottning Victoria. Albert var från Tyskland, och ville ta med en tysk sed till England.

Maten

Maten äts vanligtvis runt lunchtid på juldagen. Ofta är det kalkon, värmda grönsaker, bacon och olika typer av korv som står på bordet. Till maten äts ofta sås av tranbär. Som dessert serveras ofta pudding och olika typer av mjuka kakor.

Merry Christmas!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.