Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Japan

 
 
Japans flagga

Även om det i Japan, precis som i Kina, finns förhållandevis få kristna, har högtiden ändå blivit populär i landet. För japanerna handlar det dock inte om religion, utan om en tid då man ska sprida glädje och ha det bra. Precis som för många svenskar alltså.

Jul i Japan har endast firats de senaste åren och i princip alla traditioner är hämtade från utlandet, och då kanske främst från USA. Samtidigt skiljer det sig en hel del. Medan amerikanerna främst firar juldagen, är det julafton som oftast är den viktigaste dagen för japanerna.

Firandet

Under juletiderna skriver japanerna gärna julkort och köper julklappar till varandra, men generellt sett ser julfirandet ganska annorlunda ut här – inte minst på julafton. Julafton ses i Japan som en romantisk dag, och den firas i likhet med hur vi firar Alla hjärtans dag här i Sverige.

Unga par går gärna ner på stan och tittar på juldekorationerna, äter något gott tillsammans och ger varandra julklappar. Att boka bord på julafton kan vara svårt då det är så populärt att äta ute då. Juldagarna räknas inte som nationella helgdagar i landet, så kontor, skolor, restauranger och annan verksamhet håller generellt sett öppet. För de minsta barnen brukar små fester hållas med lekar, dans och musik.

Maten

Som tidigare skrivet går många japaner ut på restaurang och äter, särskilt på julafton. Ett populärt val är KFC (Kentucky Fried Chicken, en amerikansk snabbmatskedja), där just friterad kyckling brukar beställas. Faktum är att snabbmatsrestauranger som KFC är så populära att många lägger en order i förväg.

När det kommer till sötsaker är det vanligt att äta en slags sockerkaka med jordgubbar och vispgrädde. Ofta är sockerkakan också dekorerad med tomtar, blommor och granar.

Meri Kurisumasu!