Presenttips.se logo

Jultraditioner i Japan

Japans flagga

Även om det i Japan, precis som i Kina, finns förhållandevis få kristna, har högtiden ändå blivit populär i landet. För japanerna handlar det dock inte om religion, utan om en tid då man ska sprida glädje och ha det bra. Precis som för många svenskar alltså.

Jul i Japan har endast firats de senaste åren och i princip alla traditioner är hämtade från utlandet, och då kanske främst från USA. Samtidigt skiljer det sig en hel del. Medan amerikanerna främst firar juldagen, är det julafton som oftast är den viktigaste dagen för japanerna.

Firandet

Under juletiderna skriver japanerna gärna julkort och köper julklappar till varandra, men generellt sett ser julfirandet ganska annorlunda ut här – inte minst på julafton. Julafton ses i Japan som en romantisk dag, och den firas i likhet med hur vi firar Alla hjärtans dag här i Sverige.

Unga par går gärna ner på stan och tittar på juldekorationerna, äter något gott tillsammans och ger varandra julklappar. Att boka bord på julafton kan vara svårt då det är så populärt att äta ute då. Juldagarna räknas inte som nationella helgdagar i landet, så kontor, skolor, restauranger och annan verksamhet håller generellt sett öppet. För de minsta barnen brukar små fester hållas med lekar, dans och musik.

Maten

Som tidigare skrivet går många japaner ut på restaurang och äter, särskilt på julafton. Ett populärt val är KFC (Kentucky Fried Chicken, en amerikansk snabbmatskedja), där just friterad kyckling brukar beställas. Faktum är att snabbmatsrestauranger som KFC är så populära att många lägger en order i förväg.

När det kommer till sötsaker är det vanligt att äta en slags sockerkaka med jordgubbar och vispgrädde. Ofta är sockerkakan också dekorerad med tomtar, blommor och granar.

Meri Kurisumasu!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.