Jultraditioner i Tjeckien

Tjeckiens flagga

Precis som i Sverige är det julafton som är höjdpunkten under julfirandet i Tjeckien. Det är den 24:e som julbordet äts, vilken ofta består av fisksoppa, karp och potatissallad. Julstämningen i landet börjar märkas tidigt när städerna sätter upp stora granar på torgen och dekorerar större gator med julbelysning.

Traditioner

Många av tjeckerna är väldigt vidskepliga under juletider. Till exempel är det många som fastar under julafton i förhoppningen att se en guldfärgad gris dyka upp på väggen. Får man den här synen, är det ett tecken på att tur och lycka väntar året som kommer. Det sägs också att gravida kvinnor kan får reda på barnets kön på julafton; är det en kvinna som besöker hemmet först blir det en flicka – annars blir det en pojke.

Nikolaus

Även om barnen kanske mest ser fram emot julafton, är det ändå många som blir glada den 6:e december när Nikolaus kommer med presenter. Han dyker ofta upp i sällskap med minst en ängel och en djävul, och frågar huruvida barnen varit snälla eller stygga under året som gått.

Han ber sedan barnen att citera en dikt eller sjunga en visa, och ger dem sedan en korg med presenter. Ofta är korgen fylld av choklad, frukt och andra sötsaker. Om ett barn inte varit snällt i år, kan det hända att djävulen ger denne en bit kol.

Ježíšek

Ježíšek är den som barnen förväntar sig julklappar av på julafton. Ježíšek är ett barn med blont hår och vingar på ryggen, som är mycket lik Christkindl, ”tomten” i bland annat Tyskland och Österrike.

Ježíšek kommer med presenterna på julafton och lämnar dem under julgranen. Ofta lämnar han presenterna när barnen äter julbord i ett annat rum. När en klocka hörs ringa (oftast när barnen har ätit klart men fortfarande sitter vid bordet), betyder det att Ježíšek har varit på besök. Julklapparna öppnas då vanligtvis direkt efter middagen.

Julmaten

Traditionellt sett har julafton varit en dag man fastar på i Tjeckien. Förut brukade människorna i landet äta mycket lite, eller ingenting alls. Det här gällde dock bara på dagen – på kvällen förväntades man äta sig proppmätt på julmat. Den här traditionen är levande även idag, även om de flesta inte är lika noga med det som förr.

När tjeckerna väl börjar äta, ser rätterna lite olika ut. Beroende på familj och vilken del i landet man kommer ifrån, kan julborden skilja såg åt ganska mycket från hem till hem. Vanligt att se är dock karpfisk, potatissallad, fisksoppa och ibland även svamp och surkål.

Vesele Vanoce!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.