Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Zimbabwe

 
 
Zimbabwes flagga

För merparten av befolkningen i Zimbabwe börjar juldagen (som är den viktigaste dagen i julfirandet) med en gudstjänst. När gudstjänsten är slut väntar fest och andra roliga aktiviteter. Många står värd för en fest i sitt eget hem, och folket går från hus till hus för att besöka sin släkt och sina vänner. Bara att gå hem från kyrkan kan för vissa ibland ta hela dagen, om släkt eller många vänners hus ligger längs vägen. Vid varje fest man stannar vid brukar man ta något att äta, byta någon julklapp och helt enkelt umgås med varandra och ha det trevligt.

En del brukar ställa ut sina största och bästa högtalare framför huset, vrida upp volymen ordentligt och sedan spela musik för hela kvarteret. Ofta är det julmusik som spelas – men inte alltid. Låtar i alla genrer, både västerländska och afrikanska, brukar kunna höras ur högtalarna.

På juldagen vill man gärna visa upp sina finaste kläder – många har dock inte råd att handla mycket i klädväg. Vissa köper bara nya kläder en gång om året, och då är det ofta just för julfirandet som dessa inhandlas.

Traditioner

Många av jultraditionerna i landet är lika dem vi har i västvärlden och i andra kristna länder. Till exempel är det populärt att skicka julkort – även om de ofta ser lite annorlunda ut än vad vi är vana vid. Istället för juliga teman och snöiga bilder, har många av julkorten i Zimbabwe istället bilder på vilda djur, savannen eller andra typer av landskapsbilder. Dock är en del av julkorten importerade och har därmed de mer snöiga bilderna som vi i Sverige brukar skicka – trots att det knappast förekommer vita jular i landet.

Andra populära traditioner är att ha en julgran och sjunga julsånger, i likhet med hur vi gör i Sverige och Skandinavien. I landets större städer brukar vacker och färgglad julbelysning ses kring gator och torg.

Tomten

Tomten i Zimbabwe är ungefär samma tomte som den vi har i Sverige. Här delas julklapparna dock ut på juldagen, istället för på julafton som är vanligt i vår del av världen. Tomten kommer tidigt på juldagsmorgonen så att barnen hinner öppna dem innan det är dags för gudstjänsten. På gudstjänsten brukar barnen vilja visa upp sina nya leksaker för varandra.

Muve nekisimus!