Jultraditioner i Zimbabwe

Zimbabwes flagga

För merparten av befolkningen i Zimbabwe börjar juldagen (som är den viktigaste dagen i julfirandet) med en gudstjänst. När gudstjänsten är slut väntar fest och andra roliga aktiviteter. Många står värd för en fest i sitt eget hem, och folket går från hus till hus för att besöka sin släkt och sina vänner. Bara att gå hem från kyrkan kan för vissa ibland ta hela dagen, om släkt eller många vänners hus ligger längs vägen. Vid varje fest man stannar vid brukar man ta något att äta, byta någon julklapp och helt enkelt umgås med varandra och ha det trevligt.

En del brukar ställa ut sina största och bästa högtalare framför huset, vrida upp volymen ordentligt och sedan spela musik för hela kvarteret. Ofta är det julmusik som spelas – men inte alltid. Låtar i alla genrer, både västerländska och afrikanska, brukar kunna höras ur högtalarna.

På juldagen vill man gärna visa upp sina finaste kläder – många har dock inte råd att handla mycket i klädväg. Vissa köper bara nya kläder en gång om året, och då är det ofta just för julfirandet som dessa inhandlas.

Traditioner

Många av jultraditionerna i landet är lika dem vi har i västvärlden och i andra kristna länder. Till exempel är det populärt att skicka julkort – även om de ofta ser lite annorlunda ut än vad vi är vana vid. Istället för juliga teman och snöiga bilder, har många av julkorten i Zimbabwe istället bilder på vilda djur, savannen eller andra typer av landskapsbilder. Dock är en del av julkorten importerade och har därmed de mer snöiga bilderna som vi i Sverige brukar skicka – trots att det knappast förekommer vita jular i landet.

Andra populära traditioner är att ha en julgran och sjunga julsånger, i likhet med hur vi gör i Sverige och Skandinavien. I landets större städer brukar vacker och färgglad julbelysning ses kring gator och torg.

Tomten

Tomten i Zimbabwe är ungefär samma tomte som den vi har i Sverige. Här delas julklapparna dock ut på juldagen, istället för på julafton som är vanligt i vår del av världen. Tomten kommer tidigt på juldagsmorgonen så att barnen hinner öppna dem innan det är dags för gudstjänsten. På gudstjänsten brukar barnen vilja visa upp sina nya leksaker för varandra.

Muve nekisimus!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.