Jultraditioner i Bolivia

Bolivias flagga

Julen i Bolivia börjar lite senare än vad den gör i Sverige. Här är det nämligen först på julafton som julfirandet börjar på riktigt. Firandet håller sedan igång till trettondagen, som infaller den sjätte januari.

Den övervägande majoriteten av Bolivias befolkning bekänner sig till katolicismen, vilket präglar deras jultraditioner i ganska hög utsträckning. Precis som i många andra katolska länder går man till exempel på en midnattsmässa som hålls under juldagsnatten. Midnattsmässan är fylld med sånger, dikter och musik. Strax innan den börjar brukar många, särskilt de yngre, tycka om att smälla smällare och skicka upp fyrverkerier som lyser upp den mörka natthimlen.

För vissa är julen dock ingen stor sak. Det här gäller särskilt de fattigare delarna av befolkningen, som ofta bor ute på landet. För många av dem är det helt enkelt en vanlig arbetsdag bland alla andra. De anställda i landet kan dock glädja sig åt El Aguinaldo. El Aguinaldo är en lag som tvingar arbetsgivarna att betala minst en dubbel (som ibland görs trefaldig) lön till sin personal i december.

Många arbetsgivare brukar också ge sin personal en Canastón de fin de Año, (ungefärligt översatt till ”slutet av året-korgen). Det här är en presentkorg, som är fylld med saker som matvaror, cider och bröd.

Julmaten

Midnattsmässan är en ganska central del av julfirandet i Bolivia. När denna är slut, brukar släkt och familj samlas hos någon för att äta julbord. Enligt traditionen äter man picana, som är en soppa/gryta som är gjord på kyckling, lamm och fläsk. Picana serveras oftast med potatis eller majs. Förutom det här kan det stå olika slags sallader, andra fläskrätter och en hel del frukt på de bolivianska julborden.

Julklappar

När maten efter midnattsmässan ätits upp, brukar vissa familjer byta julklappar med varandra. Just att ge varandra julklappar är dock inte jättevanligt i landet. De flesta väljer att fira julhelgen utan att köpa presenter till varandra. Snarare är det vanligare att man ger varandra någon liten julklapp på trettondedagen, medan man hyllar de vise männen som kom med presenter till Jesus. Ofta brukar barnen i familjen ha fått nya kläder innan dess, vid nyår.

Feliz Navidad!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.