Jultraditioner i Ghana

Ghanas flagga

Julen i Ghana är en tid då många i landet reser, eftersom många invånare har sin släkt och sina vänner i andra delar av landet. I Ghana finns många olika folkgrupper och över 66 språk som talas i landet. Var och en av dessa grupper har sina egna traditioner och seder kring julen.

Juletiderna börjar den 20:e december, men det är på julafton som firandet drar igång på riktigt. Då är trummor, dans och sång en del av gudstjänsterna i kyrkorna. Körerna kommer sedan ut från kyrkan och många ghananer går man ur huse för att dansa till sångerna som sjungs.

Morgonen efter är de flesta kyrkorna fullsatta. De flesta ghananer går till kyrkan i traditionella och färgstarka kläder. Efter gudstjänsten, som hålls på morgonen, går de flesta hem igen för att börja öppna sina julklappar.

I hemmet står ofta ett dekorerat träd på tomten. Inte sällan syns ljus i olika färgar pryda dess grenar. Det är också vanligt att ghananer tar in grenar från träd i hemmet och pyntar dem. På matborden finns ofta kyckling, get, lamm, ris, soppor och olika typer av frukter.

Afishapa!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.