Presenttips.se logo

Jultraditioner i Ghana

Ghanas flagga

Julen i Ghana är en tid då många i landet reser, eftersom många invånare har sin släkt och sina vänner i andra delar av landet. I Ghana finns många olika folkgrupper och över 66 språk som talas i landet. Var och en av dessa grupper har sina egna traditioner och seder kring julen.

Juletiderna börjar den 20:e december, men det är på julafton som firandet drar igång på riktigt. Då är trummor, dans och sång en del av gudstjänsterna i kyrkorna. Körerna kommer sedan ut från kyrkan och många ghananer går man ur huse för att dansa till sångerna som sjungs.

Morgonen efter är de flesta kyrkorna fullsatta. De flesta ghananer går till kyrkan i traditionella och färgstarka kläder. Efter gudstjänsten, som hålls på morgonen, går de flesta hem igen för att börja öppna sina julklappar.

I hemmet står ofta ett dekorerat träd på tomten. Inte sällan syns ljus i olika färgar pryda dess grenar. Det är också vanligt att ghananer tar in grenar från träd i hemmet och pyntar dem. På matborden finns ofta kyckling, get, lamm, ris, soppor och olika typer av frukter.

Afishapa!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.