Presenttips.se logo

Jultraditioner i Schweiz

Schweiz flagga

Julen i Schweiz är starkt influerad av sin stora granne i norr, Tyskland, men även av sin lite mindre granne Österrike. Samtidigt har landet också flertalet egna traditioner. Att julen har anlänt på riktigt märks den första advent, som officiellt markerar att julfirandet har börjat.

Något som är väldigt populärt i juletider är julmarknader. De finns i de flesta städerna och byarna, och erbjuder hemgjorda julbakelser, Glühwein och olika typer av dekorationer och pynt.

Traditioner

Som nämnt i inledningen är många av traditionerna hämtade från Tyskland och grannen Österrike. Även i dessa två länder är advent av stark betydelse, och Glühwein dricks och är mycket omtyckt av de flesta. Dock finns det traditioner som skiljer Schweiz från sina tysktalande grannar.

Advent

Advent är överlag av ganska hög betydelse i landet. Kalendrar och kransar med städsegröna syns i butiker, på dörrar och i hemmen. I vissa byar anordnar man en riktigt stor adventskalender, där det är de husägarna som ska lysa upp sina hus på sin söndag. Söndagarna delas upp mellan olika husägare, och den husägare som ska ”tända” ljuset för kvällen står även värd för en fest med byns invånare. Under festerna serveras mat, Glühwein (ungefär glögg) och traditionell musik.

Regionala skillnader

I Schweiz finns många traditioner kopplade till parader. Hur de ser ut exakt skiljer sig en del beroende på var i landet man befinner sig. I Bernese Oberland, går människorna ut på gatorna på juldagen och slutar inte förrän på nyår (med pauser givetvis). Människorna är maskerade och bär en stor koklocka. De går genom gatorna och för så mycket oväsen de kan. Det här tros skrämma bort onda andar och krafter.

I Appanzell Ausserrhoden äger en annan parad rum. Den heter Urnäsch Silvesterkläuse och är vanligast att se i byarna runt Urnäsch i regionen. Urnäsch Silvesterkläuse har anor från slutet av 1700-talet och pågår mellan den 31:a december och den trettonde januari.

Maten

Julmaten i Schweiz ser väldigt olika ut, och faktum är att landet inte har någon egen traditionell julmat. Istället läggs fokus just på att familjen samlas tillsammans och äter, snarare än vad som står på bordet. Överlag är dock kött väldigt viktigt – och då gärna från de lite finare delarna av djuren.

Frohe Weinachten! Joyeux noël!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.