Julen i Schweiz är starkt influerad av sin stora granne i norr, Tyskland, men även av sin lite mindre granne Österrike. Samtidigt har landet också flertalet egna traditioner. Att julen har anlänt på riktigt märks den första advent, som officiellt markerar att julfirandet har börjat.
Något som är väldigt populärt i juletider är julmarknader. De finns i de flesta städerna och byarna, och erbjuder hemgjorda julbakelser, Glühwein och olika typer av dekorationer och pynt.
Som nämnt i inledningen är många av traditionerna hämtade från Tyskland och grannen Österrike. Även i dessa två länder är advent av stark betydelse, och Glühwein dricks och är mycket omtyckt av de flesta. Dock finns det traditioner som skiljer Schweiz från sina tysktalande grannar.
Advent är överlag av ganska hög betydelse i landet. Kalendrar och kransar med städsegröna syns i butiker, på dörrar och i hemmen. I vissa byar anordnar man en riktigt stor adventskalender, där det är de husägarna som ska lysa upp sina hus på sin söndag. Söndagarna delas upp mellan olika husägare, och den husägare som ska ”tända” ljuset för kvällen står även värd för en fest med byns invånare. Under festerna serveras mat, Glühwein (ungefär glögg) och traditionell musik.
I Schweiz finns många traditioner kopplade till parader. Hur de ser ut exakt skiljer sig en del beroende på var i landet man befinner sig. I Bernese Oberland, går människorna ut på gatorna på juldagen och slutar inte förrän på nyår (med pauser givetvis). Människorna är maskerade och bär en stor koklocka. De går genom gatorna och för så mycket oväsen de kan. Det här tros skrämma bort onda andar och krafter.
I Appanzell Ausserrhoden äger en annan parad rum. Den heter Urnäsch Silvesterkläuse och är vanligast att se i byarna runt Urnäsch i regionen. Urnäsch Silvesterkläuse har anor från slutet av 1700-talet och pågår mellan den 31:a december och den trettonde januari.
Julmaten i Schweiz ser väldigt olika ut, och faktum är att landet inte har någon egen traditionell julmat. Istället läggs fokus just på att familjen samlas tillsammans och äter, snarare än vad som står på bordet. Överlag är dock kött väldigt viktigt – och då gärna från de lite finare delarna av djuren.
Frohe Weinachten! Joyeux noël!
Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.
Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.
Det finns inga kommentarer än.