Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Frankrike

 
 
Frankrikes flagga

Julen i Frankrike är mycket lik jularna i många andra delar av världen. Det här har delvis sin grund i att Frankrike har koloniserat och styrt ett stort antal länder genom åren. Således har den franska julen influerat en rad andra länders jular, bland annat Haitis och Vietnams.

Många av Frankrikes jultraditioner delas dock med andra katolska länder, där midnattsmässan (en gudstjänst som börjar vid midnatt på julafton) är ett exempel. Visserligen finns även protestantismen i landet, men de utgör endast tre procent av befolkningen.

Julkrubbor

I Frankrike, som i så många andra länder runt om i världen, är det vanligt att dekorera hemmet med julkrubbor när julen närmar sig. I Frankrike är det dessutom vanligt att man har lerfigurer i dem.

Utöver de ”vanliga” karaktärerna i julkrubborna (Jesus, Maria, Josef etc.), brukar man lägga till ett par ytterligare figurer i dem. Exempel på sådana är slaktare, bagare, poliser och präster. Generellt sett läggs en ganska stor vikt vid julkrubbor i den franska julen. Under december brukar många städer, bland annat Marseille, ha marknader och mässor som säljer just julkrubbor i olika variationer.

Maten

Något som är välkänt för den franska julen, och som landet även fört med sig till andra delar av världen, är Révellion. Révellion kallas den huvudmåltid som äts under natten mellanjulafton och juldagen. På bordet serveras många läckerheter, bland annat kalkon med kastanjer (ofta i forma av puré) som tillbehör, musslor, anklever, hummer, hjort och flera olika typer av ostar. Till efterrätt brukar en Bûche de Noël ätas, vilken är en chokladbakelse i form av en stock.

Vissa nöjer sig dock inte där. I några delar av Frankrike brukar man äta hela 13 olika typer av desserter. Dessa läckerheter brukar vara gjorda av smördeg och olika typer av frukt och nötter.

Joyeux Noël!