Jultraditioner i Frankrike

Frankrikes flagga

Julen i Frankrike är mycket lik jularna i många andra delar av världen. Det här har delvis sin grund i att Frankrike har koloniserat och styrt ett stort antal länder genom åren. Således har den franska julen influerat en rad andra länders jular, bland annat Haitis och Vietnams.

Många av Frankrikes jultraditioner delas dock med andra katolska länder, där midnattsmässan (en gudstjänst som börjar vid midnatt på julafton) är ett exempel. Visserligen finns även protestantismen i landet, men de utgör endast tre procent av befolkningen.

Julkrubbor

I Frankrike, som i så många andra länder runt om i världen, är det vanligt att dekorera hemmet med julkrubbor när julen närmar sig. I Frankrike är det dessutom vanligt att man har lerfigurer i dem.

Utöver de ”vanliga” karaktärerna i julkrubborna (Jesus, Maria, Josef etc.), brukar man lägga till ett par ytterligare figurer i dem. Exempel på sådana är slaktare, bagare, poliser och präster. Generellt sett läggs en ganska stor vikt vid julkrubbor i den franska julen. Under december brukar många städer, bland annat Marseille, ha marknader och mässor som säljer just julkrubbor i olika variationer.

Maten

Något som är välkänt för den franska julen, och som landet även fört med sig till andra delar av världen, är Révellion. Révellion kallas den huvudmåltid som äts under natten mellanjulafton och juldagen. På bordet serveras många läckerheter, bland annat kalkon med kastanjer (ofta i forma av puré) som tillbehör, musslor, anklever, hummer, hjort och flera olika typer av ostar. Till efterrätt brukar en Bûche de Noël ätas, vilken är en chokladbakelse i form av en stock.

Vissa nöjer sig dock inte där. I några delar av Frankrike brukar man äta hela 13 olika typer av desserter. Dessa läckerheter brukar vara gjorda av smördeg och olika typer av frukt och nötter.

Joyeux Noël!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.