Jultraditioner i Kroatien

Kroatiens flagga

Julen i Kroatien präglas mycket av det faktum att landets befolkning är katoliker till 85 procent. Något som skiljer den kroatiska julen från andra länder åt är tonvikten på advent, Lucia och firandet av andra helgon.

Advent

I Kroatien är advent en mycket viktig del av julen. 85 procent av landets invånare är katoliker, så adventsfirandet är definitivt inte något som glöms bort landet. Enligt traditionen brukar man ha en krans av halm eller granris, vilken det står fyra ljus i. Kransen sägs symbolisera evighet, medan de fyra ljusen symboliserar olika delar av livet:

Första ljuset är lila och representerar hopp och kreationer.
Andra ljuset är också lila och representerar fred och införlivande.
Tredje ljuset är rosa och står för glädje och försoning.
Det fjärde ljuset är lila och symboliserar kärlek och ändelser.

Ibland läggs även ett femte ljus till i kransen, som tänds på juldagen. Precis som i Sverige är det många som köper sina kransar – men det är också många som gör dem själva. Ofta har man dessutom en adventskalender i papper.

Lucia och andra helgon

Precis som i Sverige firar man lucia. Lucia är dock inte det enda helgonet som firas här. Den fjärde december firar man S:t Barbara, och den sjätte december firar man Nikolaus. Lucia firas, precis som i Sverige, den 13:e. Om barnen har tur kan de få julklappar redan den femte, då Nikolaus firas. Den här dagen brukar barnen putsa sina skor och ställa dem vid fönstren. Har barnen varit snälla, kommer Nikolaus och lämnar chokladbitar och små presenter i skorna.

Har de däremot varit stygga, kommer istället Krampus. Krampus är ett stort monster med skräckinjagande horn på huvudet, som ibland reser med Nikolaus. Krampus ger inte barnen några chokladbitar eller presenter – istället får de bara några torra grenar, så att de påminns om att de ska vara snälla till nästa år.

Ungefär en vecka senare, när det är dags för Lucia, har man lite andra traditioner för sig än vad vi har i Sverige. Till exempel brukar man så vete på små tallrikar och låta dem växa. Det som sedan har växt fram ställs under granen på julafton.

Julafton och juldagen

Många kroater som bor på landsbygden håller en väldigt gammal julaftonstradition vid liv; den att man plockar in en stubbe i huset. Stubben kallas för badnjak (vilket också är ordet för julafton), och tänds på under julaftonskvällen. Badnjak tas in och tänds för att framtida odlingar ska bli framgångsrika, sägs det.

Kring städerna är dock den här traditionen så gott som utdöd. Istället ser traditionerna väldigt olika ut hos olika familjer i landet. Vissa öppnar julklapparna på julafton, medan andra väljer att göra det på juldagen. De flesta har en julgran, som dock redan kläddes den sjätte december (under firandet av Nikolaus).

Julafton och juldagarna spenderas av de flesta kroaterna med nära släkt, vänner och familj. Många äter torkad torsk på julafton, bakalar, eller någon annan typ av fisk som kan ätas under fasta. Många fastar nämligen fram tills efter midnattsmässan och juldagen. På juldagen äts det betydligt mer kött – kalkon, gås, anka och fläsk är vanligt att se på kroatiska julbord på juldagen.

Sretan Božić!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

3 kommentarer

Viktor - 2020-12-03

Tack för bra info!


Christoffer på Presenttips.se - 2019-12-15

Tack för rättelsen och roligt att du gillade artikeln! Jag har justerat det i texten nu.


Katarina - 2019-12-15

Kul läsning. Dock firar vi inte Sankt Nikolaus den femte utan sjätte december.


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.