Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Kroatien

 
 
Kroatiens flagga

Julen i Kroatien präglas mycket av det faktum att landets befolkning är katoliker till 85 procent. Något som skiljer den kroatiska julen från andra länder åt är tonvikten på advent, Lucia och firandet av andra helgon.

Advent

I Kroatien är advent en mycket viktig del av julen. 85 procent av landets invånare är katoliker, så adventsfirandet är definitivt inte något som glöms bort landet. Enligt traditionen brukar man ha en krans av halm eller granris, vilken det står fyra ljus i. Kransen sägs symbolisera evighet, medan de fyra ljusen symboliserar olika delar av livet:

Första ljuset är lila och representerar hopp och kreationer.
Andra ljuset är också lila och representerar fred och införlivande.
Tredje ljuset är rosa och står för glädje och försoning.
Det fjärde ljuset är lila och symboliserar kärlek och ändelser.

Ibland läggs även ett femte ljus till i kransen, som tänds på juldagen. Precis som i Sverige är det många som köper sina kransar – men det är också många som gör dem själva. Ofta har man dessutom en adventskalender i papper.

Lucia och andra helgon

Precis som i Sverige firar man lucia. Lucia är dock inte det enda helgonet som firas här. Den fjärde december firar man S:t Barbara, och den femte december firar man Nikolaus. Lucia firas, precis som i Sverige, den 13:e. Om barnen har tur kan de få julklappar redan den femte, då Nikolaus firas. Den här dagen brukar barnen putsa sina skor och ställa dem vid fönstren. Har barnen varit snälla, kommer Nikolaus och lämnar chokladbitar och små presenter i skorna.

Har de däremot varit stygga, kommer istället Krampus. Krampus är ett stort monster med skräckinjagande horn på huvudet, som ibland reser med Nikolaus. Krampus ger inte barnen några chokladbitar eller presenter – istället får de bara några torra grenar, så att de påminns om att de ska vara snälla till nästa år.

Ungefär en vecka senare, när det är dags för Lucia, har man lite andra traditioner för sig än vad vi har i Sverige. Till exempel brukar man så vete på små tallrikar och låta dem växa. Det som sedan har växt fram ställs under granen på julafton.

Julafton och juldagen

Många kroater som bor på landsbygden håller en väldigt gammal julaftonstradition vid liv; den att man plockar in en stubbe i huset. Stubben kallas för badnjak (vilket också är ordet för julafton), och tänds på under julaftonskvällen. Badnjak tas in och tänds för att framtida odlingar ska bli framgångsrika, sägs det.

Kring städerna är dock den här traditionen så gott som utdöd. Istället ser traditionerna väldigt olika ut hos olika familjer i landet. Vissa öppnar julklapparna på julafton, medan andra väljer att göra det på juldagen. De flesta har en julgran, som dock redan kläddes den sjätte december (under firandet av Nikolaus).

Julafton och juldagarna spenderas av de flesta kroaterna med nära släkt, vänner och familj. Många äter torkad torsk på julafton, bakalar, eller någon annan typ av fisk som kan ätas under fasta. Många fastar nämligen fram tills efter midnattsmässan och juldagen. På juldagen äts det betydligt mer kött – kalkon, gås, anka och fläsk är vanligt att se på kroatiska julbord på juldagen.

Sretan Božić!