Presenttips.se logo

Jultraditioner i Mali

Malis flagga

Befolkningen i Mali är övervägande muslimsk, men trots det är julhelgen officiella heldagar i landet. Det är i kyrkorna som julfirandet märks av allra mest. Det är här som de kristna i Mali verkligen hyllar den ursprungliga betydelsen av julfirandet – att Jesus kom till världen.

Traditioner

Festligheterna börjar på julaftonskvällen med en gudstjänst som håller på ända fram till småtimmarna på juldagen. Gudstjänsten är fylld av musik, predikningar och ofta små pjäser om Jesus födelse, där barnen är skådespelare. Mali är ett flerspråkigt land – något som tydligt märks under den här gudstjänsten. Någon gång under natten brukar nämligen olika grupper, indelade efter språk, ställa sig upp och sjunga en visa från just deras region.

Gudstjänsten dagen efter, på juldagen, är oftast lite lugnare. Barn och kvinnor ska enligt traditionen lära sig bibelverser utantill, för att sedan citera dem under den här gudstjänsten. Att det blir mycket tid i kyrkan under juletiderna råder det ingen tvekan om. Många hinner spendera över 30 timmar i kyrkan innan julen är över!

På annandagen, den dag som kallas för Boxing Day många länder, hålls en ceremoni som kan nästan kan liknas vid ett dop. Den går ut på att kristna, ibland offentligt, säger att de bekänner sig till den kristna tron. Därefter sänks de ner i vatten.

Strax efter att julen är slut brukar de kvinnliga grupperna i en kyrka ofta gå runt till olika hus för att mingla, sjunga julsånger och dansa. Samma sak gör även kyrkokören. Om de kommer just till din trädgård, är det brukligt att man ger gruppen en liten present eller pengar. Julklappen kanske dessutom är extra behövlig – det är inte många som har råd att ge och få presenter I Mali. Normalt sett är julklappsöppning en aktivitet som endast är förunnad de rikare familjerna.

Joyeux Noël!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.