Jultraditioner i Mali

Malis flagga

Befolkningen i Mali är övervägande muslimsk, men trots det är julhelgen officiella heldagar i landet. Det är i kyrkorna som julfirandet märks av allra mest. Det är här som de kristna i Mali verkligen hyllar den ursprungliga betydelsen av julfirandet – att Jesus kom till världen.

Traditioner

Festligheterna börjar på julaftonskvällen med en gudstjänst som håller på ända fram till småtimmarna på juldagen. Gudstjänsten är fylld av musik, predikningar och ofta små pjäser om Jesus födelse, där barnen är skådespelare. Mali är ett flerspråkigt land – något som tydligt märks under den här gudstjänsten. Någon gång under natten brukar nämligen olika grupper, indelade efter språk, ställa sig upp och sjunga en visa från just deras region.

Gudstjänsten dagen efter, på juldagen, är oftast lite lugnare. Barn och kvinnor ska enligt traditionen lära sig bibelverser utantill, för att sedan citera dem under den här gudstjänsten. Att det blir mycket tid i kyrkan under juletiderna råder det ingen tvekan om. Många hinner spendera över 30 timmar i kyrkan innan julen är över!

På annandagen, den dag som kallas för Boxing Day många länder, hålls en ceremoni som kan nästan kan liknas vid ett dop. Den går ut på att kristna, ibland offentligt, säger att de bekänner sig till den kristna tron. Därefter sänks de ner i vatten.

Strax efter att julen är slut brukar de kvinnliga grupperna i en kyrka ofta gå runt till olika hus för att mingla, sjunga julsånger och dansa. Samma sak gör även kyrkokören. Om de kommer just till din trädgård, är det brukligt att man ger gruppen en liten present eller pengar. Julklappen kanske dessutom är extra behövlig – det är inte många som har råd att ge och få presenter I Mali. Normalt sett är julklappsöppning en aktivitet som endast är förunnad de rikare familjerna.

Joyeux Noël!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.