Presenttips.se logo

Jultraditioner i Vietnam

Vietnams flagga

I Vietnam bor det inte särskilt många kristna – ändå märks julen av på många håll i landet. I landets största stad, Ho Chi Minh City, brukar många, främst unga, gå in till de centrala delarna av staden där det finns en katolsk katedral. Gatorna utanför katedralen brukar bli fullpackade på julafton av firande människor. Vid den här tiden tillåts inga bilar i innerstaden. Således har stadens invånare gott om plats att fira på.

Väl vid katedralen firas julen genom att kasta konfetti, ta en hel del bilder och njuta av de vackra juldekorationerna och juleljusen. Även större hotell och livsmedelsaffärer brukar markera att det är jul genom att sätta upp dekorationer och pynt i sina fönster. En hel del kaféer och restauranger är öppna under natten, julen till ära.

Julen är ingen officiell helgdag i landet, då en vanlig uppfattning är att endast kristna bör vara lediga under de här dagarna. Med det sagt märks högtiden ändå av i landet, och Ông già Noel (tomten) är en välkänd figur. Ông già Noel kan ungefärligt översättas till ”den gamla julgubben”. Vissa kvarter i staden är mer kristna än andra – och i de mer kristna områdena märks julen verkligen av. I dessa brukar de boende ställa ut stora julkrubbor framför huset. Ibland till och med en hel gata julpyntas.

Franska influenser

Vietnam har historiskt sett haft starka band till Frankrike, något som också märks på julen. Precis som i Frankrike kallas julmåltiden för Réveillon, där en Bûche de Noël brukar serveras till efterrätt. I Vietnam är det väldigt vanligt att man ger bort mat i form av presenter, och Bûche de Noël är just en chokladbakelse i form av en stock. Således är det en av de mer vanliga julklapparna att ge bort. Generellt sett är dock fenomenet med julklappar ganska ovanligt i landet.

Chuć Mưǹg Giańg Sinh!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.