Presenttips.se logo

Jultraditioner i Makedonien

Makedoniens flagga

Julen i Makedonien skiljer sig ganska mycket från de flesta andra länderna i världen. Majoriteten av Makedoniens invånare tillhör den ortodoxa kyrkan, varför den stora majoriteten av befolkningen firar jul den sjunde januari istället för i december. Att de firar jul lite senare än vad man gör i de flesta andra delarna av världen, beror på att de använder den julianska kalendern för deras högtider.

Kolede

Julfirandet börjar på riktigt den femte januari. Under den här dagen, vilken kallas Kolede, brukar många av landets unga gå runt och sjunga julvisor för sina grannar. Som tack för den fina sången får de ofta småpengar, frukt och nötter.

När barnen har sjungit klart för sina grannar är det dags för samling runt brasan. Flera stora brasor, likt dem vi ser den första maj i Sverige, tänds i parker och på tomter. Runt vissa brasor samlas flera hundra människor, medan vissa brasor endast värmer en familj på några få personer. Hur som helst är brasorna något som människorna samlas runt, och under samlingen äts en hel del god julmat.

När Kolede börjar lida mot sitt slut, delar människorna på ett julbröd i traditionell tappning. Inuti brödet finns ett mynt, och den som får en bit med myntet i kan glädja sig åt lycka resten av året. Ofta är det den som får myntet som också får stå värd för julbrasan nästa gång.

Julafton

På julafton, som äger rum den sjätte januari enligt den julianska kalendern, är det julbordet som är höjdpunkten. Måltiden kallas för Posna och ska enligt traditionen inte innehålla kött, mjölkprodukter eller annat animaliskt. Rätter som vanligtvis serveras görs bland annat på nötter, färsk och torkad frukt, fisk, bröd, bönsoppa, potatissallad, kål och andra grönsaker. Precis som under Kolede, delas det på julafton också ett bröd med ett mynt gömt i det.

Det är också under julafton som en stock av ek enligt traditionen ska tas in och ställas under den öppna spisen för att brinna upp. Traditionen med att bränna en särskilt utvald stubbe går långt bak i tiden, troligtvis före medeltiden, och har sina rötter i Norden.

Juldagen

Juldagen, den sjunde januari, är höjdpunkten i julfirandet i Makedonien. Under dagen går man till en lång gudstjänst med familjen. Efter gudstjänsten väntar ett riktigt stort och smaskigt julbord därhemma. Julbordet ser lite olika ut hos olika familjer, men består ofta av flera sorters kött, ostpajer, sallader och många olika typer av bröd. Efter huvudrätten väntar en stor efterrätt, kakor och andra sötsaker. Julfirandet pågår i ytterligare tre dagar efter juldagen.

Sreken Božik!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.