Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner på Nya Zeeland

 
 
Nya zeelands flagga

I Nya Zeeland blir det, precis som i Australien, knappast några vita jular. Istället för att ha snöbollskrig, som vi i Sverige kan ha, kanske man istället bygger sandslott eller ligger i en solstol på stranden under julhelgen. Många i Nya Zeeland är gärna just där under juletiderna – på stranden. Är man inte på stranden kanske man är och tältar eller tar det lugnt i sitt fritidshus på landet.

Att julen har anlänt märks särskilt mycket i storstäderna så som Auckland, Wellington, Christchurch och Hamilton. Här kan stora ljusskådespel och shower ses under juletiderna. Förutom det har de flesta hotell, butiker och andra byggnader pyntat sina lokaler ordentligt.

Traditioner

Precis som i många andra delar av världen brukar man ha en julgran i Nya Zeeland. Sätten som man pyntar sin gran och sitt hem på är ganska lika dem i USA och Storbritannien, där många av landets nuvarande invånare härstammar från. Själva julgranen skiljer sig dock en aning från de klassiska rödgranar som vi brukar ha i Sverige och i andra delar av västvärlden.

Nyzeeländare har nämligen en egen speciell julgran, Pōhutukawa. Pōhutukawa är ett träd som kan bli ganska storvuxet. När det blommar tittar röda, ljusa och färgstarka blommor fram på grenarna. Julklapparna brukar öppnas när hela familjen är samlad. Det här är ofta på juldagen, strax innan lunch.

Maten

Då julen inträffar mitt i sommarledigheten, ser matvanorna lite annorlunda ut än vad vi är vana vid. Något som är populärt är att grilla i trädgården eller på stranden. Det som slängs på grillen är ofta skinka, räkor, fisk och ibland något lite speciellt kött, så som hjort.

Efterrätterna är också mycket populära. I USA och Storbritannien äter man ofta varma bakelser, man visserligen gör här också i någon mån. Det som dock kanske är populärast (på grund av vädret) är kalla efterrätter, så som glass.

Merry christmas! (Engelska) Meri Kirihimete! (Maori)