Jultraditioner på Nya Zeeland

Nya zeelands flagga

I Nya Zeeland blir det, precis som i Australien, knappast några vita jular. Istället för att ha snöbollskrig, som vi i Sverige kan ha, kanske man istället bygger sandslott eller ligger i en solstol på stranden under julhelgen. Många i Nya Zeeland är gärna just där under juletiderna – på stranden. Är man inte på stranden kanske man är och tältar eller tar det lugnt i sitt fritidshus på landet.

Att julen har anlänt märks särskilt mycket i storstäderna så som Auckland, Wellington, Christchurch och Hamilton. Här kan stora ljusskådespel och shower ses under juletiderna. Förutom det har de flesta hotell, butiker och andra byggnader pyntat sina lokaler ordentligt.

Traditioner

Precis som i många andra delar av världen brukar man ha en julgran i Nya Zeeland. Sätten som man pyntar sin gran och sitt hem på är ganska lika dem i USA och Storbritannien, där många av landets nuvarande invånare härstammar från. Själva julgranen skiljer sig dock en aning från de klassiska rödgranar som vi brukar ha i Sverige och i andra delar av västvärlden.

Nyzeeländare har nämligen en egen speciell julgran, Pōhutukawa. Pōhutukawa är ett träd som kan bli ganska storvuxet. När det blommar tittar röda, ljusa och färgstarka blommor fram på grenarna. Julklapparna brukar öppnas när hela familjen är samlad. Det här är ofta på juldagen, strax innan lunch.

Maten

Då julen inträffar mitt i sommarledigheten, ser matvanorna lite annorlunda ut än vad vi är vana vid. Något som är populärt är att grilla i trädgården eller på stranden. Det som slängs på grillen är ofta skinka, räkor, fisk och ibland något lite speciellt kött, så som hjort.

Efterrätterna är också mycket populära. I USA och Storbritannien äter man ofta varma bakelser, man visserligen gör här också i någon mån. Det som dock kanske är populärast (på grund av vädret) är kalla efterrätter, så som glass.

Merry christmas! (Engelska) Meri Kirihimete! (Maori)

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.