Presenttips.se logo

Jultraditioner i Indonesien

Indonesiens flagga

Även om majoriteten av befolkningen i Indonesien bekänner sig till den muslimska tron, är det ändå tio procent av invånarna som är kristna. Tio procent motsvarar hela 20 miljoner, vilket innebär att fler än dubbelt så många som i Sverige firar jul här. Vår västerländska jul, i synnerhet den skandinaviska, skiljer sig en hel del från hur julen firas i Indonesien.

En av de skillnaderna är julgranen. I Indonesien är det ganska ovanligt att man har en äkta julgran. Istället är det julgranar av plast som får fungera som ersättare för den riktiga julgranen (vilket inte heller är sällsynt i Sverige). Dock är det vanligt, inte minst bland invånarna i Bali, att man gör sin egen julgran från grunden med hjälp av hönsfjädrar. Många av dessa granar (som inte ställs i hemmet) exporteras sedan till flertalet länder runt om i världen.

De största julgranarna syns i gallerior i landets större städer. De är vackert klädda med både pynt och ljus. En liten annorlunda julgran ställdes upp i landet 2011, då professionella chokladmakare gjorde en stor choklad-gran, gjord av ätbar choklad.

Traditioner

De flesta kristna Indonesier går i kyrkan under julen, både på julafton och juldagen. I de allra flesta kyrkor brukar man tillsammans göra rekvisitan för julspel och sedan använda dem i själva pjäsen. När man inte är i kyrkan, är det vanligt att man tittar på julkonserter på den statliga tv-kanalen TVRI. Samma kanal sänder även Ensam Hemma-filmerna, vilket uppskattas av många indonesier.

Tomten

Tomten är en stor del av julen i Indonesien, precis som i de flesta andra länder som firar jul. Här heter han Sinterklass, vilket har sin bakgrund i att Nederländerna styrde landet under en längre tid. Till skillnad från Sverige kommer den indonesiska tomten med presenter på juldagen istället för på julafton. Ofta ser man honom med barn i knät i gallerior och köpcentrum dagarna innan dopparedagen.

Selamat Natal!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.