Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner på Trinidad & Tobago

 
 
Trinidad och tobagos flagga

Julförberedelserna på Trinidad & Tobago börjar tidigt – ibland så tidigt som i september när affärerna börjar marknadsföra sina julrelaterade produkter. Ofta börjar invånarna tidigt köpa på sig gardiner och annat pynt för att ha det redo till juldagarna. Inte helt olikt hur många gör i Sverige, alltså.

Just gardiner och draperier är en viktig del för julstämningen i ögruppen. Som regel köps och sys upp nya gardiner till varje jul. Beroende på hur gott ställt familjen har, kan tygerna variera mycket. Vissa har nylongardiner medan andra har brokader eller gardiner av sammet.

Oavsett om du är fattig eller rik, är det viktigt för många trinidadier och tobagier att ha ett hem som i princip ser helt nytt ut till julhelgen. Till följd av detta är det vanligt att se fasader och väggar som målas om, träd och buskar som trimmas och nya möbler som levereras till dörren.

Traditioner

De viktigaste traditionerna under julen på Trinidad & Tobago är, som i så många andra länder, att gå i kyrkan och besöka släkt och vänner. Gudstjänsterna hålls som regel på julaftonskvällen, eller tidigt på juldagen. Om tjänsten hålls på juldagen, brukar trinidadierna och tobagierna göra några korta besök hos vänner strax efter.

Parang

I början av december är det vanligt att se band, oftast bestående av en mindre gupp män, gå från hus till hus och spela sånger för de boende i husen. Sångerna är spanska och ackompanjeras oftast av gitarr, maracas och cuatro, som är en typ av gitarr med ursprung i Sydamerika. Som tack för serenaden brukar de boende i huset ge musikanterna rom, ibland någon annan typ av alkohol och sötsaker.

Utöver musikanterna som går runt på gatorna, finns också ”parangtävlingar”, där invånarna klär upp sig i färgstarka spanska kostymer. Reglerna är oftast enkla – de som dansar och sjunger bäst vinner.

Julmaten

På juldagen serveras ofta eggnog till frukost. Eggnog påminner mycket om äggtoddy, men smakar lite annorlunda. Skillnaderna är att en eggnog har mjölk i sig och ofta är kryddad med muskot. Mjölken kan ibland också smaksättas med exempelvis kaffepulver, kakao eller pressad citron.

Skinkan är det viktigaste på julborden på Trinidad & Tobago. Beroende på typ kan skinkan tillagas genom att antingen kokas eller värmas i ugnen. På julbordet serveras den ofta med ananas och nejlika.

Skinkan står dock inte ensam på julbordet, givetvis. Andra rätter som brukar serveras är fläsk, kalkon, kyckling, bönor och callaloo, som är en karibisk grönsakssoppa. Maten sköljs ofta ner med ingefärsöl, sorrel och hemgjorda viner.

Merry Christmas!