Jultraditioner på Trinidad & Tobago

Trinidad och tobagos flagga

Julförberedelserna på Trinidad & Tobago börjar tidigt – ibland så tidigt som i september när affärerna börjar marknadsföra sina julrelaterade produkter. Ofta börjar invånarna tidigt köpa på sig gardiner och annat pynt för att ha det redo till juldagarna. Inte helt olikt hur många gör i Sverige, alltså.

Just gardiner och draperier är en viktig del för julstämningen i ögruppen. Som regel köps och sys upp nya gardiner till varje jul. Beroende på hur gott ställt familjen har, kan tygerna variera mycket. Vissa har nylongardiner medan andra har brokader eller gardiner av sammet.

Oavsett om du är fattig eller rik, är det viktigt för många trinidadier och tobagier att ha ett hem som i princip ser helt nytt ut till julhelgen. Till följd av detta är det vanligt att se fasader och väggar som målas om, träd och buskar som trimmas och nya möbler som levereras till dörren.

Traditioner

De viktigaste traditionerna under julen på Trinidad & Tobago är, som i så många andra länder, att gå i kyrkan och besöka släkt och vänner. Gudstjänsterna hålls som regel på julaftonskvällen, eller tidigt på juldagen. Om tjänsten hålls på juldagen, brukar trinidadierna och tobagierna göra några korta besök hos vänner strax efter.

Parang

I början av december är det vanligt att se band, oftast bestående av en mindre gupp män, gå från hus till hus och spela sånger för de boende i husen. Sångerna är spanska och ackompanjeras oftast av gitarr, maracas och cuatro, som är en typ av gitarr med ursprung i Sydamerika. Som tack för serenaden brukar de boende i huset ge musikanterna rom, ibland någon annan typ av alkohol och sötsaker.

Utöver musikanterna som går runt på gatorna, finns också ”parangtävlingar”, där invånarna klär upp sig i färgstarka spanska kostymer. Reglerna är oftast enkla – de som dansar och sjunger bäst vinner.

Julmaten

På juldagen serveras ofta eggnog till frukost. Eggnog påminner mycket om äggtoddy, men smakar lite annorlunda. Skillnaderna är att en eggnog har mjölk i sig och ofta är kryddad med muskot. Mjölken kan ibland också smaksättas med exempelvis kaffepulver, kakao eller pressad citron.

Skinkan är det viktigaste på julborden på Trinidad & Tobago. Beroende på typ kan skinkan tillagas genom att antingen kokas eller värmas i ugnen. På julbordet serveras den ofta med ananas och nejlika.

Skinkan står dock inte ensam på julbordet, givetvis. Andra rätter som brukar serveras är fläsk, kalkon, kyckling, bönor och callaloo, som är en karibisk grönsakssoppa. Maten sköljs ofta ner med ingefärsöl, sorrel och hemgjorda viner.

Merry Christmas!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.