Jultraditioner i Montenegro

Montenegros flagga

Julen i Montenegro firas den sjätte januari, då majoriteten av de kristna i landet är ortodoxa. Den ortodoxa kyrkan använder fortfarande den julianska kalendern för religiösa högtider, vilket innebär att de förskjuts 13 dagar framåt jämfört med den gregorianska. Även advent ser lite annorlunda ut i den ortodoxa kyrkan – i Montenegro börjar advent nämligen den 28:e november och firas i sex veckor.

Överlag läggs en lite större vikt vid advent än i Sverige och många andra delar av Europa. Många invånare i landet brukar fasta hela adventsperioden. Mat som kommer från djur (kött, mjölk, ägg etc.) får då inte ätas – utan endast mat som kommer från växtriket. Det här görs i likhet med många omkringliggande länder, exempelvis Serbien, som landet delar många traditioner med.

Traditioner

Julafton, som infaller den sjätte januari, kallas för Badnji dan under dagen och Badnje veče när solen har gått ner. Julafton är den dag då familjen samlas och tillsammans förbereder inför juldagen, som är den viktigaste dagen i det montenegrinska julfirandet.

Stora brasor, likt dem vi ser den första maj i Sverige, är det vanligt att man går till på kvällen den sjätte januari. Ofta brinner brasorna utanför större kyrkor, och inte sällan är det stora grupper människor som samlas för att titta på eldarna.

Badnjak

Förut skulle männen, enligt tradition, gå ut och såga till en stock av ek, en badnjak, på julaftonsmorgonen. Idag lever många nära städer och köper helt sonika en stock av ek på en affär i närheten. Stocken tas sedan in i hemmet på julaftonskvällen och tänds på för att brinna genom julaftonskvällen och natten mot juldagen.

Hristos se rodi!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.