Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner i Finland

 
 
Lillajul

Julen i Finland är på många sätt lik den vi har i Sverige. Precis som här är det julafton som anses vara den viktigaste dagen (i motsats till juldagen som ofta är höjdpunkten i många andra västerländska länder). Julfirandet håller på som mest mellan datumen 24:e – 26:e december, men varar enligt traditionen till trettondag eller tjugondag Knut.

Traditioner

Julstämningen i Finland märks av tidigt i december. I början av månaden börjar kommunerna att dekorera städerna, julfester ordnas på arbetsplatserna och många julkort börjar skrivas.

När julafton väl har kommit brukar familjerna ta in och klä julgranen (om detta inte redan gjorts tidigare), äta julmat och få besök av tomten, ”Julgubben”. Juldagen är lugn, precis som i Sverige. På den här dagen brukar många läsa en bok, ta en promenad eller gå i kyrkan.

Jultomten

Finländarna, i likhet med många andra länders befolkningar, tror att tomten lever i de nordliga delarna av Finland – mer precist i delen Korvatunturi. Som en följd av detta skickas ett stort antal julbrev, adresserade till tomten, till landet varje år.

För invånarna i Finland betyder detta att han inte har särskilt långt att resa för att lämna julklapparna till dem. Om man inte har tid eller möjlighet att lämna presenterna personligen till barnen, brukar han istället, som i Sverige, lämna julklapparna under julgranen.

Kyrkogårdsbesök

Något som har blivit tradition i juletider i Finland är att besöka släktingars gravar. Vissa kyrkogårdar är väldigt stora, och ibland positioneras till och med poliser på området för att ta hand om det stora antalet människor. Ofta går familjerna dit tillsammans, varav många sätter ljus i lyktor och låter dem hänga i små ställningar vid gravstenarna.

Maten

Huvudmåltiden äts normalt sett tidigt på julaftonskvällen. Enligt traditionen bör lutfisk serveras som förrätt, men det är långt ifrån alla Finländare som håller på det idag. Generellt sett är Finlands och Sveriges julbord ganska lika. Precis som i Sverige äter man i Finland också skinka, köttbullar, sillar, laxar och grisfötter.

Vissa skillnader förekommer också. I vårt grannland är det väldigt sällan som revbensspjäll, ugnsomelett med svampfyllning eller rödkål äts – rätter som är vanliga att se på svenska julbord. Istället äter finländarna ofta ”lådor”; där kålrotslådor, morotslådor och leverlåda är exempel på dessa.

Hyvää Joulua!