Jultraditioner i Finland

Finlands flagga

Julen i Finland är på många sätt lik den vi har i Sverige. Precis som här är det julafton som anses vara den viktigaste dagen (i motsats till juldagen som ofta är höjdpunkten i många andra västerländska länder). Julfirandet håller på som mest mellan datumen 24:e – 26:e december, men varar enligt traditionen till trettondag eller tjugondag Knut.

Traditioner

Julstämningen i Finland märks av tidigt i december. I början av månaden börjar kommunerna att dekorera städerna, julfester ordnas på arbetsplatserna och många julkort börjar skrivas.

När julafton väl har kommit brukar familjerna ta in och klä julgranen (om detta inte redan gjorts tidigare), äta julmat och få besök av tomten, ”Julgubben”. Juldagen är lugn, precis som i Sverige. På den här dagen brukar många läsa en bok, ta en promenad eller gå i kyrkan.

Jultomten

Finländarna, i likhet med många andra länders befolkningar, tror att tomten lever i de nordliga delarna av Finland – mer precist i delen Korvatunturi. Som en följd av detta skickas ett stort antal julbrev, adresserade till tomten, till landet varje år.

För invånarna i Finland betyder detta att han inte har särskilt långt att resa för att lämna julklapparna till dem. Om man inte har tid eller möjlighet att lämna presenterna personligen till barnen, brukar han istället, som i Sverige, lämna julklapparna under julgranen.

Kyrkogårdsbesök

Något som har blivit tradition i juletider i Finland är att besöka släktingars gravar. Vissa kyrkogårdar är väldigt stora, och ibland positioneras till och med poliser på området för att ta hand om det stora antalet människor. Ofta går familjerna dit tillsammans, varav många sätter ljus i lyktor och låter dem hänga i små ställningar vid gravstenarna.

Maten

Huvudmåltiden äts normalt sett tidigt på julaftonskvällen. Enligt traditionen bör lutfisk serveras som förrätt, men det är långt ifrån alla Finländare som håller på det idag. Generellt sett är Finlands och Sveriges julbord ganska lika. Precis som i Sverige äter man i Finland också skinka, köttbullar, sillar, laxar och grisfötter.

Vissa skillnader förekommer också. I vårt grannland är det väldigt sällan som revbensspjäll, ugnsomelett med svampfyllning eller rödkål äts – rätter som är vanliga att se på svenska julbord. Istället äter finländarna ofta ”lådor”; där kålrotslådor, morotslådor och leverlåda är exempel på dessa.

Hyvää Joulua!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.