Presenttips.se har 1 722 manuellt utvalda presenter från 585 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner på Sri Lanka

 
 
Sri lankas flagga

Även om Sri Lanka till största delen är ett buddistiskt land (endast sju procent av befolkningen är kristna), firas ändå julen som en officiell helgdag av majoriteten. Det här har sin grund i att landet varit under flera kristna länders styre, bland annat Portugal (1505 till 1650), Nederländerna (1658 till 1796) och Storbritannien (1815 till 1948).

Invånarna märker tydligt när julen anländer – det markeras nämligen genom att mängder av fyrverkerier skjuts upp i kvällshimlen den första december. I samma veva pyntas gator, torg, butiker och hotell med ljusslingor och andra typer dekorationer. Stora företag brukar dessutom ha julfester och de större hotellen brukar ha kvällar med juldans.

Som i många andra länder, särskilt katolska, är det vanligt att man går på midnattsmässa. Midnattsmässan är en gudstjänst som brukar vara fylld av dans, julsånger, dikter och julspel. Efter midnattsmässan brukar man fira med fest. De kristna brukar bjuda in vänner som delar deras tro, men också vänner som bekänner sig till en annan religion.

Överlag finns flera likheter med hur vi firar jul. Till exempel finns det en tomte, Naththal Seeya, som kommer med presenter på juldagen. Precis som vår tomte är han klädd i tomteluva, en röd rock med svart bälte, kängor och ett långt, vitt skägg. På ryggen har han givetvis en stor säck som är fylld med julklappar till alla barnen.

Maten

Maten skiljer sig åt en del från vad man äter den övriga tiden av året. Vanligtvis brukar man äta rätter med kött och curry i – under julen åker dock kalkon och olika typer av puddingar fram på bordet. Rätter som kalkon och pudding äts dock oftast i medelklasshemmen i landet. Inte sällan serveras de med grönsaker och någon typ av sallad.

Suba Naththalak Wewa!