Jultraditioner på Sri Lanka

Sri lankas flagga

Även om Sri Lanka till största delen är ett buddistiskt land (endast sju procent av befolkningen är kristna), firas ändå julen som en officiell helgdag av majoriteten. Det här har sin grund i att landet varit under flera kristna länders styre, bland annat Portugal (1505 till 1650), Nederländerna (1658 till 1796) och Storbritannien (1815 till 1948).

Invånarna märker tydligt när julen anländer – det markeras nämligen genom att mängder av fyrverkerier skjuts upp i kvällshimlen den första december. I samma veva pyntas gator, torg, butiker och hotell med ljusslingor och andra typer dekorationer. Stora företag brukar dessutom ha julfester och de större hotellen brukar ha kvällar med juldans.

Som i många andra länder, särskilt katolska, är det vanligt att man går på midnattsmässa. Midnattsmässan är en gudstjänst som brukar vara fylld av dans, julsånger, dikter och julspel. Efter midnattsmässan brukar man fira med fest. De kristna brukar bjuda in vänner som delar deras tro, men också vänner som bekänner sig till en annan religion.

Överlag finns flera likheter med hur vi firar jul. Till exempel finns det en tomte, Naththal Seeya, som kommer med presenter på juldagen. Precis som vår tomte är han klädd i tomteluva, en röd rock med svart bälte, kängor och ett långt, vitt skägg. På ryggen har han givetvis en stor säck som är fylld med julklappar till alla barnen.

Maten

Maten skiljer sig åt en del från vad man äter den övriga tiden av året. Vanligtvis brukar man äta rätter med kött och curry i – under julen åker dock kalkon och olika typer av puddingar fram på bordet. Rätter som kalkon och pudding äts dock oftast i medelklasshemmen i landet. Inte sällan serveras de med grönsaker och någon typ av sallad.

Suba Naththalak Wewa!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

1 kommentar

Marianorberg - 2019-12-23

Intresserad avsingalesisk jul nyår mat traditioner


Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.