Jultraditioner i Chile

Chiles flagga

Julen i Chile är oftast väldigt varm, vilket inte är så konstigt – Chile ligger ju på det södra halvklotet. December är alltså mitt i ”sommaren” för befolkningen i Chile. Trots det varma vädret delar landet många jultraditioner med USA – traditioner som generellt sett förknippas med kyla och mörker. Ett exempel på detta är att det är populärt att ha en julgran i hemmet och klä denna med juldekorationer och vackra ljusslingor. Precis som i USA (och i många andra länder) är det inte ovanligt att grannarna tävlar med varandra om vem som har bäst julbelysning på gatan.

Traditioner

Julafton är den dag som är viktigast i det chilenska julfirandet. Nu samlas vänner, släkt och familj för att äta julbord på kvällen (ofta runt klockan 21 – 22). Julmaten ser lite annorlunda ut här med tanke på vädret. Ett exempel på det är att många gillar att tända grillen att laga julmaten med. Vanliga typer av kött att se på julbordet är kyckling, kalkon och fläsk. Efteråt äter man gärna en Pan de Pascua, som är en bakelse med olika fyllningar. Fyllningarna varierar, men det är vanligt att man har apelsin, citronskal eller russin i dem.

Efter efterrätten blir det kanske en Colda de Mono – om man inte redan har tagit några till maten. Cola de Mono betyder ungefär ”apsvans” och är en drink gjord på kaffe, mjölk, likör, kanel och socker.

Efter den goda maten brukar en del gå till kyrkan, medan andra stannar hemma och fortsätter umgås med nära och kära. Vid midnatt är det dags för julklappsöppningen. Precis som i Sverige är tomten rödklädd, har en bastant kroppshydda och långt, vitt skägg. Här kallas han dock för Viejito Pascuero, eler Papa Noel. Julklapparna som Viejito Pascuero har gett barnen brukar de stolt visa upp för varandra. Ofta brukar barnen gå hem till sina vänner för att leka dem – mitt i natten.

Som i Sverige är juldagen betydligt lugnare. Den här dagen brukar man ta det lugnt, vila upp sig och umgås med nära och kära. Chilenare som bor nära kusten brukar gå till stranden för att spendera juldagen där.

Feliz Navidad!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.