Presenttips.se logo

Jultraditioner i Chile

Chiles flagga

Julen i Chile är oftast väldigt varm, vilket inte är så konstigt – Chile ligger ju på det södra halvklotet. December är alltså mitt i ”sommaren” för befolkningen i Chile. Trots det varma vädret delar landet många jultraditioner med USA – traditioner som generellt sett förknippas med kyla och mörker. Ett exempel på detta är att det är populärt att ha en julgran i hemmet och klä denna med juldekorationer och vackra ljusslingor. Precis som i USA (och i många andra länder) är det inte ovanligt att grannarna tävlar med varandra om vem som har bäst julbelysning på gatan.

Traditioner

Julafton är den dag som är viktigast i det chilenska julfirandet. Nu samlas vänner, släkt och familj för att äta julbord på kvällen (ofta runt klockan 21 – 22). Julmaten ser lite annorlunda ut här med tanke på vädret. Ett exempel på det är att många gillar att tända grillen att laga julmaten med. Vanliga typer av kött att se på julbordet är kyckling, kalkon och fläsk. Efteråt äter man gärna en Pan de Pascua, som är en bakelse med olika fyllningar. Fyllningarna varierar, men det är vanligt att man har apelsin, citronskal eller russin i dem.

Efter efterrätten blir det kanske en Colda de Mono – om man inte redan har tagit några till maten. Cola de Mono betyder ungefär ”apsvans” och är en drink gjord på kaffe, mjölk, likör, kanel och socker.

Efter den goda maten brukar en del gå till kyrkan, medan andra stannar hemma och fortsätter umgås med nära och kära. Vid midnatt är det dags för julklappsöppningen. Precis som i Sverige är tomten rödklädd, har en bastant kroppshydda och långt, vitt skägg. Här kallas han dock för Viejito Pascuero, eler Papa Noel. Julklapparna som Viejito Pascuero har gett barnen brukar de stolt visa upp för varandra. Ofta brukar barnen gå hem till sina vänner för att leka dem – mitt i natten.

Som i Sverige är juldagen betydligt lugnare. Den här dagen brukar man ta det lugnt, vila upp sig och umgås med nära och kära. Chilenare som bor nära kusten brukar gå till stranden för att spendera juldagen där.

Feliz Navidad!

Jul på Presenttips.se

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1038 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2017

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Rimstuga sm
Få hjälp med julrim

Behöver du hjälp med julrimmet? Beskriv julklappen och få ett julrim specifikt för dig.

Lillajul sm
LillaJul

LillaJul / Pikkujoulo är en finsk/åländsk tradition som firas lördagen före första advent. Här kan du lära dig mer om det.

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.