Presenttips.se har 1 800 manuellt utvalda presenter från 586 olika butiker samt 303 blogginlägg.Jultraditioner på Irland

 
 
Irlands flagga

Julen på Irland är på många sätt lik den som firas i USA och på de andra brittiska öarna. Andra traditioner är knutna till den gaeliska kulturen och skiljer sig därmed ganska mycket från övriga världen. Många tror att anledningen till att de gaeliska traditionerna fortfarande är starka idag, är för att kulturen har förtryckts en hel del genom historiens gång. På grund av det här förtrycket har traditionerna då ansetts vara särskilt viktiga för gaelerna att hålla på.

Traditioner

Många av de traditioner är, som tidigare nämnt, hämtade eller lika dem som firas i England, Skottland och Wales. Främst är det traditionerna från den gaeliska kulturen som skiljer sig åt. För merparten av befolkningen, katolikerna, varar julen från julafton till Epiphany (trettondag jul), vilken infaller den 6:e januari.

The candle in the window

Det här är en tradition med mycket gamla anor som är levande än idag, även om det i dagsläget är ganska få irländska hem som gör detta. Det man gör är att man ställer upp ett ljus vid ett fönster i huset på julafton. Det här gör man i flera syften. Främst ska det dock symbolisera ett ”välkomstljus” för Maria och Josef som var på resande fot och sökte skydd.

Historiskt sett har ljuset också låtit vissa präster se att huset är ett säkert ställe att utföra en gudstjänst på, något som inte alltid varit tillåtet (om man inte var katolik eller protestant). Ljuset ska alltid tändas av den yngste i familjen, och endast blåsas ut av någon som bär namnet ”Mary”.

The laden table

Efter julaftonsmiddagen brukade många irländare först duka av och göra rent bordet – för att sedan duka upp det igen. Därefter ställde man bröd med frön och russin, en behållare med mjölk och ett stort tänt ljus på bordet. Sedan lämnade man dörren olåst så att Maria och Josef (eller någon annan på resande fot), kunde få i sig välbehövlig mat och dryck. Den här traditionen är det dock bara ett fåtal människor som håller vid liv idag.

Maten

Som i så många andra länder i världen, är maten en viktig och central del av julfirandet på Irland. Det som troligtvis är det mest serverade på juldagen (huvudmåltiden äts den 25:e) är kalkon. Många irländare äter dock gås istället, vilket anses vara mer traditionellt.

Innan kalkonen serveras vanligtvis en förrätt, där rökt lax, räkor, soppa och melon är vanliga inslag. Efteråt brukar många äta ”Christmas pudding”, en slags pudding som bland annat innehåller äpple, mandel och russin.

Merry christmas! Nollaig shona dhuit!