Jultraditioner på Irland

Irlands flagga

Julen på Irland är på många sätt lik den som firas i USA och på de andra brittiska öarna. Andra traditioner är knutna till den gaeliska kulturen och skiljer sig därmed ganska mycket från övriga världen. Många tror att anledningen till att de gaeliska traditionerna fortfarande är starka idag, är för att kulturen har förtryckts en hel del genom historiens gång. På grund av det här förtrycket har traditionerna då ansetts vara särskilt viktiga för gaelerna att hålla på.

Traditioner

Många av de traditioner är, som tidigare nämnt, hämtade eller lika dem som firas i England, Skottland och Wales. Främst är det traditionerna från den gaeliska kulturen som skiljer sig åt. För merparten av befolkningen, katolikerna, varar julen från julafton till Epiphany (trettondag jul), vilken infaller den 6:e januari.

The candle in the window

Det här är en tradition med mycket gamla anor som är levande än idag, även om det i dagsläget är ganska få irländska hem som gör detta. Det man gör är att man ställer upp ett ljus vid ett fönster i huset på julafton. Det här gör man i flera syften. Främst ska det dock symbolisera ett ”välkomstljus” för Maria och Josef som var på resande fot och sökte skydd.

Historiskt sett har ljuset också låtit vissa präster se att huset är ett säkert ställe att utföra en gudstjänst på, något som inte alltid varit tillåtet (om man inte var katolik eller protestant). Ljuset ska alltid tändas av den yngste i familjen, och endast blåsas ut av någon som bär namnet ”Mary”.

The laden table

Efter julaftonsmiddagen brukade många irländare först duka av och göra rent bordet – för att sedan duka upp det igen. Därefter ställde man bröd med frön och russin, en behållare med mjölk och ett stort tänt ljus på bordet. Sedan lämnade man dörren olåst så att Maria och Josef (eller någon annan på resande fot), kunde få i sig välbehövlig mat och dryck. Den här traditionen är det dock bara ett fåtal människor som håller vid liv idag.

Maten

Som i så många andra länder i världen, är maten en viktig och central del av julfirandet på Irland. Det som troligtvis är det mest serverade på juldagen (huvudmåltiden äts den 25:e) är kalkon. Många irländare äter dock gås istället, vilket anses vara mer traditionellt.

Innan kalkonen serveras vanligtvis en förrätt, där rökt lax, räkor, soppa och melon är vanliga inslag. Efteråt brukar många äta ”Christmas pudding”, en slags pudding som bland annat innehåller äpple, mandel och russin.

Merry christmas! Nollaig shona dhuit!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.