Jultraditioner i Norge

Norges flagga

Julen i Norge är till stora delar lik den vi har i Sverige. Precis som här är det på julafton som julklapparna ges och fås. I övrigt är likheterna många: Att tomten ser likadan ut och att risgrynsgröt äts på julafton är två exempel på det.

Men det finns också en del olikheter. En av de mest internationellt kända jultraditionerna som Norge har, är att de ger bort en stor julgran varje år till England. Detta som tack för deras hjälp under andra världskriget. Julgranen reses sedan på Trafalgar Square i centrala London, och tillfället då julgransbelysningen tänds bevittnas ofta av hundratals människor.

Traditioner

Som tidigare nämnt är många av traditionerna lika de vi har i Sverige. Julklappsöppningen, som ”Julenissen” har lämnat under granen, öppnas efter att korten på presenterna lästs upp för sällskapet, precis som här. Samtidigt finns det en del olikheter, även om de är ganska små:

Risgrynsgröten

I Sverige äter de flesta risgrynsgröt och lämnar sedan en skål inomhus eller på altanen så att tomten kan äta det. Norrmännen gör likadant – men inte för tomten. Istället är det tänkt att nissarna, som tros vakta huset, ska få något att äta.

Musevisa

”Musevisa” är en av de mest populära sångerna kring jul i Norge. Texten skrevs i mitten på 40-talet av författaren och musikern Alf Prøysen, medan musiken är en traditionell norsk folkvisa. Visan finns översatt till svenska och har spelats in av flera kända artister, bland annat Agnetha Fältskog, Linda Ulvaeus och Amy Diamond. På svenska fick visan namnet ”Mössens Julafton”.

Julekurver

En populär dekoration att hänga i julgranen i Norge är så kallade julekurver. Julekurverna är små hjärtan av papper och görs ofta i flertalet olika färger. Det sägs ofta att det är den danska författaren H.C. Andersen som ”uppfann” dem.

Maten

Sverige och Norge må vara nära varandra både kulturellt och geografiskt, men det är ändå en del skillnader när det kommer till våra julbord. En skillnad är att julbordet i Sverige ofta nästan liknar en buffé med många små rätter, medan man i Norge har mer fasta maträtter.

Huvudrätten består ofta av fisk, men i mer modern tid har det blivit allt vanligare att även kalkon serveras. Exempel på vanliga huvudrätter är Lutfisk, revbensspjäll (ribbe), saltat och torkat revbensspjäll från får (pinnekjøtt) och kokt torsk.

Vilken av alla dessa rätter norrmännen äter, beror på i vilken del av landet de har sina rötter. I Östlandet till exempel, brukar man äta ribbe, medan det i Vestlandet istället är vanligare med pinnekjøtt. Kokt tork och lutfisk är vanligast att se i de mittersta och nordligare delarna av landet.

Gledelig jul!

Lyssna på julmusik från hela världen

Lyssna och följ denna spellista på Spotify med julmusik från nästan varje land i världen som firar jul. Läs mer om låtarna på spellistan här, vilket land de kommer ifrån och kort om låten och den som sjunger.

Skriv en kommentar

Notera att kommentarerna är ett sätt att publikt kommentera en sida/artikel på Presenttips.se. Det du skriver i en kommentar postas för alla att läsa här (inklusive namn, dock EJ epostadress). Kommentarer med privata data som tex personnummer, adress, telefonnummer etc raderas omedelbart. Vill du skriva enskilt till Presenttips.se så skicka istället ett mejl på info@presenttips.se.

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer än.

Jul på Presenttips.se

Jul sm
Jul på Presenttips.se

Vår samlingssida för allt julrelaterat på Presenttips.se.

Julklappstips
Julklappstips

Här samlar vi julklappstips för hela familjen med de populäraste julklapparna till henne, honom, mamma, pappa osv.

Julmarknad sm
Julmarknader i Sverige

Presenttips.se har Sveriges största samling av julmarknader (1193 st). Här kan du ta reda var du hittar julmarknaderna och när de är mm.

Julkalender sm
Julkalendrar med rabatter

Massor av nätbutiker har i december julkalendrar där man bakom varje lucka har ett kanonerbjudande varje dag. Här hittar du en stor sammanställning!

Julfilmer sm
Julfilmer 2024

Den kompletta listan med hundratals olika julfilmer som du kan se på nätet idag: romantik, komedi, drama, svenskt, barnfilmer, familjefilmer. Allt!

Julmusik sm
Julmusik

Massor av tips på spellistor på Spotify med julmusik, allt från julmusik för barn, kyrkokörer till instrumental julmusik.

Jultraditioner sm
Jultraditioner i världen

Här berättar vi om hur man firar jul i olika delar av världen och vilka jultraditioner som finns i allt från Ghana till USA till Japan.

Jul quiz
Julquiz

Flera roliga quiz/frågesporter med jultema som ni kan ha som underlag för en helkväll tex vid julvaka eller på julaftonskvällen.

Arets julklapp sm
Årets Julklapp 2024

Här presenterar vi både det officiella valet till Årets Julklapp men också vår egen version av vad vi tycker Årets Julklapp är.

Christmas blogger sm
Julbloggar

Få tips och inspiration till julen från några av Sveriges mest intressanta julbloggare! Här är senaste nytt från dem.

Secret santa sm
Julklappslekar

Tips på roliga julklappslekar när ni ska dela ut julklapparna på julafton.